Фартова арена, успішні лідери: збірна України пішла на канікули з перемогою над словаками

14.11.2017
Фартова арена, успішні лідери: збірна України пішла на канікули з перемогою над словаками

Повернувшись після дворічної перерви на «Арену Львів», збірна України здолала словаків.

Збірній Словаччини — супернику, матчем з яким українські футболісти минулого тижня закрили футбольний рік, — із усіх учасників відбору на чемпіонат світу-2018 пощастило найменше.
 
 
Виборовши в непростому протистоянні з командами Шотландії та Словенії в своєму секстеті другу позицію, словаки в підсумку стали дев’ятими зайвими поміж претендентів на участь у «плей-оф» планетарної кваліфікації.
 
 
Серед усіх збірних, які посіли в своїх групах другі місця, збірна Словаччини здобула найменшу кількість залікових очок, через що наприкінці 2017 року була змушена грати вже не офіційні, а товариські поєдинки.
 
 
Протистоянь с подібними словацькому колективу «синьо-жовті» проводять не так уже й багато.
 
 
І попередній очільник нашої національної команди Михайло Фоменко, й нинішній її керманич Андрій Шевченко змушені були наголошувати, що «матчі з пристойними опонентами коштують чималих грошей».
 
Відтак у процесі пошуку опонентів для спарингів Шева мусить покладатися не тільки на зусилля ФФУ, а й на власні зв’язки, благо, у вітчизняної зірки їх у футбольному світі чимало.
 
Попри те, що формально поєдинок зі словаками став завершальним для збірної у нинішньому календарному році, для керманича «синьо-жовтих» його можна вважати своєрідним прологом до нового відбіркового циклу.
 
За кілька днів до матчу у Львові Андрій Шевченко пролонгував свою співпрацю з ФФУ, котра благословила молодого тренера на ще один кваліфікаційний відбір. Сам же наставник пообіцяв: «Участь на ЧЄ-2020 гарантую».
 
Потрапити на наступне Євро континентальні збірні зможуть якщо не через основний відбір (він, як і фінальна частина турніру, проходитиме за новим організаційним форматом), то шляхом успішного виступу в новоствореній «Лізі націй».
 
Передбачається, що Ліга націй УЄФА прийде на зміну товариським поєдинкам, прохолодне ставлення до яких останнім часом усе частіше демонстрували не тільки вболівальники, а й самі футболісти. 
 
У цьому контексті, думається, зовсім невипадково на матч проти словаків Андрій Шевченко виставив бойовий склад, хоча перед грою говорив про бажання перевірити на «Арені Львів» найближчий резерв.
 
Зрештою, з широкого числа викликаних на збір новачків місце в «основі» отримав лише один виконавець — форвард «Ворскли» Юрій Коломоєць.
 
Позиція, де тренерський штаб «синьо-жовтих» дав нагоду проявити себе дебютанту, знову «не зіграла», хоча в підсумку без компліментів від головного тренера полтавчанин не залишився.
 
Проявили ж себе в матчі, як і належить, лідери нашої збірної, до числа котрих з недавнього часу відноситься й натуралізований бразилець Марлос.
 
Словакам другий за результативністю голеадор УПЛ-2017/2018 не забив, утім своє вагоме слово «гірник» сказав: у найвідповідальніший момент, коли збірна України програвала гостям 0:1, «гірник» обікрав захисника словаків і віддав голевий пас на Андрія Ярмоленка.
 
А другим у складі української команди відзначився колега Ярмоленка по бундеслізі — Євген Коноплянка, забивши переможний гол у матчі.
 
Загалом, попри непростий початок двобою «синьо-жовті» змогли продовжити давню львівську традицію й, продемонструвавши в матчі зі словаками волю до перемоги, продовжили до 15 поєдинків серію без поразок.
 
Власне, повернувшись на «Арену Львів» після дворічної перерви, котра була обумовлена дискваліфікацією ФІФА, збірна України здобула у місті Лева 13-ту перемогу.
 
«Хороший суперник. Хороший матч. Чудова підтримка вболівальників. Будуть ще сильніші опоненти — будемо грати», — поставив крапку в 2017-му футбольному році Андрій Шевченко. 
 

ТАБЛО

Товариський матч. Україна — Словаччина — 2:1 (Ярмоленко, 39; Коноплянка, 55 — Штетіна, 9; У: П’ятов (Коваль, 46), Караваєв (Бутко, 63), Хачеріді (Шабанов, 80), Ордець, Соболь, Малиновський (Шахов, 81), Ротань, Ярмоленко, Марлос (Андрієвський, 78), Коноплянка (М’якушко, 90), Коломоєць).