Жіноча збірна України переможно розпочала відбір на Євробаскет-2019

14.11.2017
Жіноча збірна України переможно розпочала відбір на Євробаскет-2019

Переможний старт збірної України у єврокваліфікації-2019 в Амстердамі. (Фото з сайта fbu.kiev.ua)

Далеко не з тим результатом повернулася з Євробаскету-2017 жіноча збірна України, тож рішення національної федерації попрощатися з головним наставником команди Володимиром Холоповим несподіваним не стало.
 
 
Маючи доволі перспективний склад, у підсумку на минулому ЧЄ далі 1/8 фіналу «синьо-жовті» не просунулися.
 
 
І хоча сподівань своїх уболівальників вітчизняні баскетболістки не виправдали, без хорошої преси Аліна Ягупова та її партнерки не залишилися, не в останню чергу завдяки двом перемогам українок у відбірковому турнірі ЧЄ-2017 над збірною Сербії — переможницями Євробаскету-2015.
 
 
Звернув увагу на «синьо-жовтих» і сербський наставник Горан Бошкович, відтак запрошення ФБУ очолити жіночу збірну України прийняв, довго не розмірковуючи.
 
«Про збірну України знав небагато, але в Європі до неї ставляться з повагою, тому над пропозицією я довго не вагався», — пояснив Бошкович.
 
До останнього часу легіонерський парад (як гравців, так і тренерів) більше мав місце в вітчизняному чоловічому баскетболі, проте останні здобутки наших дівчат на міжнародній арені видозмінили ситуацію.
 
Зрозуміло, що, запрошуючи до табору жіночої збірної України іноземного спеціаліста, очільники вітчизняного баскетболу дивляться значно далі, ніж успішна єврокваліфікація.
 
Дарма, що в другому відборі на ЧЄ поспіль «синьо-жовтим» випало грати з чинним чемпіоном Старого світу.
 
Можливість з другого місця напряму потрапити на наступний єврофорум, котрий у 2019 році приймуть Сербія та Латвія, робить майбутні протистояння з однією з найтитулованіших збірних континенту — іспанською — не такими вже й безнадійними.
 
За словами нового наставника української команди, головне в новому відборі для його підопічних — удало зіграти в перших двох поєдинках — проти Голландії та Болгарії.
 
Стартовий матч підопічні Горана Бошковича проводили в Амстердамі, де доволі легко підтвердили свій фаворитський статус.
 
Завдяки продуктивним діям неперевершеної Аліни Ягупової збірна України лише в першій половині протистояння, котре завершилося мінімальною перевагою господарок, почувалася «не в своїй тарілці».
 
Набравши за матч 33 очки, лідер «синьо-жовтих» змогла компенсувати команді ігрові негаразди, котрі були пов’язані з кадровими пертурбаціями.
 
«Після гри тренер сказав, що пишається тим, як ми змогли зібратися і провели другу половину гри. Мовляв, якщо ми так будемо грати, то нам під силу будь-яка команда. Це дійсно було приємно», — відзначила після матчу українська збірниця Аріна Білоцерківська.
 
У середу на збірну України чекає ще один тест — у столичному Палаці спорту вітчизняні баскетболістки прийматимуть болгарок. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Жінки. Кваліфікація. Голландія — Україна — 58:72 (20:25, 21:15, 10:17, 7:15; Трефферс (11 + 13 підборів) — Ягупова (33 + 10 підборів), Мосс, Бережинська (по 11)).