Кашлюк лікує СБУ? У Рівному політизують інфекційні захворювання

07.11.2017
Кашлюк лікує СБУ? У Рівному політизують інфекційні захворювання

Рівень охоплення вакцинами в Україні є найнижчим у Європі. (Фото з сайта ua-reporter.com.)

У цьому році в Рівному в чотири рази зросла кількість дітей, які захворіли на кашлюк. Головна причина — відсутність щеплень.
 
 
Про це на своїй сторінці у «Фейсбуці» повідомила рівненська журналістка Інна Білецька.
 
 
За її словами, невтішна статистика і щодо гепатиту А. За минулий рік у місті таких хворих було 11, а лише в жовтні цього року 18 осіб одночасно опинилися на лікуванні в стаціонарі.
 
Люди, які захворіли, живуть у різних районах міста — це Гідропарк, Пивзавод, Північний, Ювілейний, Залізничний вокзал.
 
Водночас міський голова Рівного Володимир Хомко заявив ЗМІ, що для нього цілком очевидно, що паніку з приводу цих захворювань посіяно штучно.
 
Адже перед гепатитом батьків у школах лякали дитячою епідемією кашлюку. І, припускає міський голова, за чутками про заражену гепатитом воду в Рівному та епідемією кашлюку може стояти російська ФСБ.
 
Тож, додає Хомко, він підтримує керівника водоканалу, який збирається звертатися до СБУ.
 
Як наголошує Інна Білецька, чутки — не кримінально переслідуване явище, і лякати людей, які піддалися паніці, Службою безпеки, — нечесно.
 
Вона також наводить приклад того, коли рівненські мами не повірили педіатрам у міських поліклініках, які при постійному кашлі малюків ставили діагноз — трахеїт.
 
Хоча насправді, коли матері звернулися з дітьми в інфекційну лікарню, їм встановили інший діагноз — кашлюк.
 
Інна Білецька також нагадує, що рівно рік тому в Рівному також були схожі «розбірки» у водоканалі.
 
Тоді прокуратура навіть кримінальне провадження відкрила, але, каже журналістка, у водоканалі працюють люди, які з води виходять сухими.
 
«Я не хочу паніки, в жодному разі, бо я вірю епідеміологам, які стверджують, що якби гепатит А був у водогоні, захворіло б більше людей. Але не треба з нас робити дурних і маніпулювати браком у нас інформації. Правда не така страшна, треба просто не боятись її озвучувати, прикриваючи свої п’яті точки», — обурюється рівненська журналістка.
 
До речі, торік, за статистикою МОЗ, в Україні було зафіксовано понад 3 тисячі випадків захворювання на кашлюк, що на 30% більше за дані попереднього року.
 
Крім того, семеро невакцинованих дітей у Дніпропетровській області померли від цієї недуги.
 
Лікарі також стверджують, що в будь-який момент може бути епідемія дифтерії, адже рівень охоплення вакцинами в Україні є найнижчим у Європі.