У Бонні розпочала роботу 23-тя Конференція ООН з кліматичних змін

07.11.2017
В Бонні відкрилася 23-тя Конференція ООН щодо змін клімату за участі відомих політиків та зірок, повідомляє «Німецька хвиля».
 
У парку Бонна побудували ціле містечко для переговорів учасників СОР23. Конференція триватиме до 17 листопада і цього разу буде не зовсім звичною.
 
Хоча б тому, що вперше в історії конференції головуватиме на ній одна країна, а проводитимуть захід в іншій державі.
 
За принципом ротації цього року Конференція ООН з проблем глобальних змін клімату мала відбутися на островах Фіджі.
 
Однак невеликий архіпелаг виявився технічно неспроможним прийняти 25 тисяч гостей зі 195 країн світу.
 
Окрім того, організація СОР23 обійдеться у 117 мільйонів євро, що також «непідйомно» для Фіджі.
 
У зв’язку з цим конференцію вирішили перенести до Бонна, де розташована штаб-квартира Секретаріату Рамкової конвенції ООН щодо змін клімату.
 
При ­цьому головою конференції залишаються Фіджі, оскільки зміни клімату становлять серйозну загрозу для існування архіпелагу, який складається з понад 300 островів.
 
На час кліматичної конференції Бонн збере еліту світової політики і навіть Голлівуду.
 
Серед знаменитих гостей, на яких очікують на Рейні, — актори Леонардо Ді Капріо та Арнольд Шварценеггер.
 
Обидва — відомі борці за захист клімату. Ді Капріо, наприклад, — активний учасник руху за подолання наслідків глобального потепління.
 
А колишній губернатор Каліфорнії заснував за підтримки ООН некомерційну організацію, яка має допомагати владі на місцевому рівні реалізовувати довгострокові проекти у сфері низьковуглецевої економіки.
 
Захід такого рівня не може обійтися без участі канцлера ФРН Анґели Меркель, яка на деякий час відволічеться від проведення у Берліні непростих переговорів щодо формування коаліції і приїде до Бонна.
 
Учасників конференції привітає і президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр.
 
Також на СОР23 мають приїхати президент Франції Еммануель Макрон, губернатор штату Каліфорнія Джеррі Браун, колишній мер Нью-Йорка Майкл Блумберг. Очікується, що Макрон виступить перед делегатами спільно з Меркель.
 
Цього року учасники конференції мають конкретизувати плани реалізації угоди щодо клімату, яку підписали в Парижі в 2015 році.
 
Тоді дер­жави, які підтримали ініціативу ООН, взяли на себе зобов’язання скорочувати викиди парникових газів, щоб до кінця століття втримати глобальне потепління у рамках двох градусів Цельсія до показника доіндустріальної епохи.
 
Із 197 країн-учасниць Рамкової конвенції ООН щодо змін клімату Паризьку угоду ратифікували 169. Головною проблемою залишається позиція США.
 
У червні президент США Дональд Трамп заявив, що його країна виходить із Паризької угоди. Втім на практиці цей процес видається не таким швидким: аби повністю вийти з угоди, США знадобиться 3,5 року.
 
Тому американська делегація не стала скасовувати свою участь у теперішній конференції з питань клімату.
 
Водночас радники президента Трампа мають наступного тижня взяти участь у презентації на підтримку вугілля як джерела енергії на саміті.
 
Зокрема, спікерами події стануть представники вугільнодобувного гіганта Peabody Energy — саме вони зроблять презентацію щодо ролі, яку вугілля й інші копалини відіграють у боротьбі з наслідками змін клімату.
 
Наміри видобувних компаній просувати свої інтереси на саміті у Бонні розлютили інших його учасників. Пропонувати вугілля для вирішення кліматичних проблем — це як гасити пожежу бензином.
 
«Роль горючих корисних копалин у боротьбі зі змінами клімату — це поза всяким абсурдом. Це небезпечно», — вважає директор Міжнародного інституту довкілля і розвитку Ендрю Нортон і радить США якнайшвидше повернутися за стіл переговорів, аби скоротити шкідливі викиди.