За рейд-пошук призовників у Львові ніхто не взяв на себе відповідальності

07.11.2017
За рейд-пошук призовників у Львові ніхто не взяв на себе відповідальності

Олег Синютка переконаний, що у нічних клубах сидять переважно «мажори». (Фото з сайта glavcom.ua.)

Скандальним став рейд близько 20 військових, які наприкінці тижня, у ніч із п’ятниці на суботу, заблокувавши провулок Крива Липа у центрі Львова, де розташовані багато популярних серед молоді розважальних закладів, перевіряли документи всіх чоловіків призовного віку з метою виявлення тих, хто ухиляється від призову.
 
 
До слова, раніше з провулку можна було вибратися кількома прохідними дворами, однак після численних реконструкцій і добудов це стало неможливо.
 
 
Під час нічної акції було виявлено більше десяти осіб, які ухилялися від строкової служби, і всім їм вручили повістки: «Нікого не затримували, лише вручали повістки. Ті, хто отримав повістки, мають два шляхи: або виконати свій громадянський обов’язок, або нести кримінальну відповідальність за ухилення», — заявив керівник Західного регіонального медіа-центру Міноборони Олександр Поронюк.
 
Голова Львівської ОДА Олег Синютка схвально відгукнувся про «акцію» й переконаний, що у нічних клубах сидять переважно «мажори», які не вчаться і, не виключено, що ухиляються від виконання свого патріотичного та конституційного обов’язку захищати Батьківщину.
 
«Необхідно спочатку виконати свій обов’язок і пройти службу в армії, а вже потім розважатись у клубах», — вважає обласний голова.
 
Щоправда, він уточнив, що облаву на призовників провели без його відома й законність дій військових перевірить прокуратура. У Львівській міськраді також заявили, що не причетні до облави.
 
І Міністерство оборони відмежувалось від своєї причетності до нічної облави, а речник ЗСУ Юзеф Венскович висловив припущення, що цю акцію, ймовірно, організували місцеві органи влади.
 
У свою чергу в Нацполіції також відхрестилися від примусової доставки до військкоматів призовників, мовляв, правоохоронцям «є чим зайнятися».
 
«Примусовий призов в армію відбувався в 1941 році. Сьогоднішні заяви про нібито примусовий призов в армію — це чистої води провокація, спрямована на дискредитацію дій поліції і всієї правоохоронної системи», — написав на своїй сторінці у Facebook голова Національної поліції Сергій Князєв.
 
Тож офіційно поки що відповідальності за «рейд-облаву» на себе ніхто не наважився взяти.
 
Нагадаємо, що 28 жовтня подібна операція відбулася у Києві, коли поліція влаштувала облаву у нічному клубі Jugendhub, де затримали багатьох відвідувачів, частину з яких згодом доправили до відділку поліції та військкомату.
 
Тоді легітимність операції пояснювали «здійсненням досудового розслідування стосовно ухилення військовозобов’язаних від військового обліку».