Варті більшого: донецький «Шахтар» уже гарантував собі єврокубкову весну

03.11.2017
Варті більшого: донецький «Шахтар» уже гарантував собі єврокубкову весну

Марлос (№11) — новоспечений гравець національної збірної України — приніс перемогу «Шахтарю» над «Фейєнордом» у Харкові. (Фото з сайта shakhtar.com.)

Отримавши перед стартом основного раунду нинішньої Ліги чемпіонів статус рейтинг-фаворита «пульки», чинний чемпіон країни — «Шахтар» — не мав морального права погано зіграти на груповому етапі турніру.
 
 
Зрештою, амбіції «гірників» на інше й не розраховані, нехай команда сьогодні й переживає не найкращі свої часи.
 
 
Однак, пройшовши в минулому сезоні перехідний період, пов’язаний зі зміною головного тренера, й доволі швидко адаптувавшись до гри без свого багаторічного капітана Даріо Срни, котрий через допінгові справи наприкінці вересня був змушений призупинити свою футбольну кар’єру, донецький колектив знову тримає курс на «плей-ф» Суперліги.
 
Загалом, здобувши в чотирьох поєдинках групи три перемоги, «гірники» впритул наблизилися до 1/8 фіналу ЛЧ-2017/2018 й, щоб долучитися до «топ-16» турніру, команді Пауло Фонсеки не вистачає лише одного очка.
 
Поки ж, завдяки домашній перемозі над «Наполі» та максимальному очковому доробку в «спарці» з «Фейєнордом», «гірники» гарантували собі єврокубкову весну, тобто участь, як мінімум, у «плей-оф» другого за рейтингом клубного турніру континенту — Ліги Європи.
 
На перший погляд, узяти одне очко у заключних двох матчах для «Шахтаря» — не проблема, хоча ні виїзд до Неаполя, ні повторне побачення з «МС», який до Харкові приїде начебто без особливої турнірної мотивації (команда Хосепа Гвардіоли вже оформила вихід до 1/8 фіналу ЛЧ), легкими не будуть.
 
У Ліги чемпіонів, як відомо, свої закони, точніше сказати, стимули. Фінансові.
 
І вони, без сумніву, здатні пробуджувати мотивацію навіть у найбільш безнадійних ситуаціях.
 
Тож поспішати з вітаннями для «Шахтаря» з нагоди успішного проходження групового етапу Ліги чемпіонів, мабуть, не варто.
 
Водночас за гру проти «Фейєнорда» колектив Фонсеки заслуговує теплих слів, адже подарували «гірники» вітчизняним шанувальникам футболу 180 хвилин цікавого й захопливого дійства. 
 
Попри те, що чемпіонат Голландії сьогодні перебуває не на перших ролях у Європі, у будь-якому разі його ігровий рівень значно вищий, ніж має сьогодні українська прем’єр-ліга, котра за останні кілька років відчутно здала свої позиції.
 
На підйомі нині й сам «Фейєнорд», який у минулому сезоні вперше за 18 років виграв чемпіонський титул.
 
Тож гідно зіграти з представником голландського футболу для українського чемпіона було справою честі й у цьому контексті Фонсека та К°, можна сказати, успішно склали іспит. 
 
«Думаю, дві перемоги над таким опонентом чогось-таки варті», — сказав після переможного завершення повторного побачення з «червоно-білими» португальський наставник «гірників».
 
Як і в матчі двотижневої давнини, донецьким футболістам знову довелося наздоганяти суперника. Щоправда, на відміну від дуелі в Роттердамі, в Харкові зробити це команді Фонсеки вдалося значно простіше.
 
Швидко пропустивши, так само миттєво «гірники» змогли вийти вперед, після чого вже міцно тримали під своїм контролем гру. «Заслужена перемога», — резюмував наставник «Шахтаря».
 
При цьому португалець одразу ж застеріг клубних шанувальників від ейфорії, наголосивши, що попереду два складних поєдинки з великими командами, тож завчасно говорити про «плей-оф» Ліги чемпіонів не варто.
 
І справді, розглядати «Фейєнорд» як індикатора своєї участі в 1/8 фіналу Суперліги-2017/2018 донеччанам, думається, не потрібно, адже голландський колектив наразі виглядає доволі посереднім єврокубковим бійцем. Що казати, коли колектив із Роттердама програв шість поспіль матчів у єврокубках. 
 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий етап. 4-й тур. Група F. «Наполі» (Італія) — «Манчестер Сіті» (Англія) –2:4, «Шахтар» (Україна) — «Фейєнорд» (Голландія) — 3:1 (Феррейра, 14; Марлос, 17, 68 — Йоргенсен, 12; «Ш»: П’ятов, Бутко, Хочолава, Ордець, Ісмаїлі, Фред, Степаненко, Марлос, Тайсон, Бернард (Патрік, 72), Феррейра (Дентіньйо, 89)).
Турнірне становище: «Манчестер Сіті» — 12, «Шахтар» — 9, «Наполі» — 3, «Фейєнорд» — 0.