Робота російських спецслужб чи помста Кадирова: головні версії вбивства Аміни Окуєвої

01.11.2017
Робота російських спецслужб чи помста Кадирова: головні версії вбивства Аміни Окуєвої

Адам Осмаєв і Аміна Окуєва на Донбасі.

Зухвалий розстріл відомої пари чеченських добровольців із батальйону «Дніпро-2» Аміни Окуєвої та Адама Осмаєва приголомшив не лише громадськість, а й керівництво МВС, з яким вони мали тісні зв’язки.

 

Аміна загинула одразу — одна з шести куль, які влучили в неї, поцілила в голову.

 

Адам зміг від’їхати від засідки, попри поранення в ноги, але допомогти цивільній дружині вже нічим не зміг.

 

Кілери полювали на обох уже давно і цього разу, на жаль, досягли поставленої мети, хоч і частково. 

 

Вбивці полювали на обох 

«Щойно зупинилося серце патріота України Аміни Окуєвої. Її автомобіль було обстріляно з кущів на залізничному переїзді поблизу селища Глеваха Київської області. Адам Осмаєв отримав поранення, але буде жити. Я тільки що говорив із ним по телефону», — написав у соц­мережах член колегії МВС, народний депутат Антон Геращенко одразу після нападу в понеділок ввечері.
 
Убивці влаштували засідку в місці планового проїзду Окуєвої та Осмаєва, на залізничному переїзді біля селища Глеваха Київської області.
 
За попередніми даними, вогонь з автоматів відкрили двоє кілерів. За кермом був саме Адам, більшість куль прийшлася на Аміну, вочевидь, через те, що вогонь відкрили з правого боку авто, де на пасажирському сидінні перебувала жінка. 
 
Слідчо-оперативні групи поліції продовжували працювати на місці злочину й протягом понеділка.
 
В Київській області було оголошено план-перехоплення «Сирена», який вводять, коли відбувається розшук озброєних та інших злочинців, які становлять підвищену суспільну небезпеку.
 
На місце вбивства ще вночі терміново виїхав голова Нацполіції України Сергій Князєв.
 
Уже в лікарні Осмаєв розповів журналістам про обставини замаху і загибелі Аміни. Він вважає, що вбивці хотіли ліквідувати їх обох.
 
За словами Адама Осмаєва, все трапилося дуже швидко, хоча він і намагався проїхати «скільки міг». Одна з куль влучила в мотор авто, тому він вийшов із ладу.
 
Аміна Окуєва загинула майже відразу: куля влучила їй у голову. Чоловік намагався надати їй допомогу, але поранення було несумісним із життям.
 
У самого Адама Осмаєва поранена лише нога. Чоловік розповів, що вони разом поверталися в Київ, але сталася трагедія. В автівці були лише вони вдвох.
 
Прокурор Київської області Дмитро Чибісов зазначив, що у першу чергу слідчі оглянули місце події, внесли відомості до ЄРДР. 
 
«Про всі ці деталі згодом скажемо. Всі обставини досліджуються. Оперативними працівниками та слідчими ведеться огляд прилеглої території, щоб знайти засоби фіксації. Є певні орієнтування. На жаль, не можу озвучити. Можу сказати, що це була не одна куля. Опрацьовуються всі можливі докази, зокрема застосовуються технічні засоби для фіксації виявлення, працює група фахівців», — повідомив Чибісов.

Робота ФСБ чи помста з Чечні? 

Водночас у Нацполіції повідомили, що Аміна Окуєва та її чоловік Адам Осмаєв відмовилися від охорони після попереднього замаху 1 червня 2017 року.
 
«Після того, як закінчився термін надання держохорони, вони відмовилися від охорони після кількох місяців від часу інциденту», — розповів речник Нацполіції Ярослав Тракало.
 
Причини відмови подружжя від охорони невідомі.
 
Наразі правоохоронці розглядають дві основні версії убивства колишнього бійця-добровольця чеченського похо­дження Аміни Окуєвої.
 
«Основних версій дві — це дії російських спецслужб, убивство з метою дестабілізації громадсько-політичної ситуації, створення атмосфери терору і жаху в Україні, а друга — це дії осіб, які перебувають на території Чеченської Республіки, це помста Адаму за те, що він пішов проти Рамзана Кадирова (російський чеченський державний діяч, президент Чечні. — Ред.) і його оточення», — сказав депутат Антон Геращенко.

Також, за його словами, розглядатимуть й інші версії.

«Судячи з усього, терористів було двоє: один чекав на повороті з Одеської траси і давав сигнал другому, який засів у кущах зі зброєю», — сказав Геращенко.
 
Він пов’язав цей напад на подружжя Окуєвої і Адама Осмаєва із замахом на них у червні, а також із нещодавнім ви­бухом на Солом’янці у Києві, під час якого постраждав народний депутат Ігор Мосійчук і загинули двоє людей. До речі, Осмаєв також пов’язує замах на Мосійчука і вбивство Окуєвої.
 
«Очевидно, що біда прийшла з території Російської Федерації. Ті, хто прислав кілера у червні, ті ж зробили це і зараз. Що стосується цих покидьків, то впевнений, що їх теж знайдемо, затримаємо, і вони теж сидітимуть все життя у в’язниці», — сказав Антон Геращенко.
 
І додав: «Ми вчора спілкувалися з Адамом Осмаєвим у лікарні, він поранений у ногу, куля потрапила у гомілку. Він каже, що краще би на місці Аміни був він.
 
Звичайно, він перебуває під охороною. Думаю, що тепер і далі до кінця життя йому треба буде надавати державну охорону, від якої йому вже не доведеться відмовлятися».
 
Водночас речник Головного управління Нацполіції у Київській області Микола Жукович каже, що правоохоронці розцінюють убивство Окуєвої як замовне.
 
«Зараз можу сказати, що вже відкрито кримінальне провадження та зареєстровано в ЄРДР за ст. 115, умисне вбивство, п. 11 розцінюється як замовне вбивство. Триває робота слідчо-оперативної групи, оперативники опитують можливих свідків», — сказав пан Жукович.
 
Поліція перевірила понад сотню машин у справі про убивство Аміни Окуєвої і відпрацьовувала різні шляхи відходу убивць із місця злочину. 
 

ДОВІДКА «УМ»

Перший гучний замах на Аміну Окуєву і Адама Осмаєва стався 1 червня 2017 року.
 
Кілер намагався вбити колишніх бійців-добровольців в автомобілі на вулиці Кирилівській, що на київському Подолі.
 
Тоді Аміна змогла підстрелити кілера і врятувати себе й Адама, якого вбивця встиг лише поранити в руку. 
 
Правоохоронці розглядали як основну версію вчинення злочину «патріотичну позицію подружжя». У кілера знайшли документи громадянина України Олександра Дакара.
 
За даними ЗМІ, людина, яка намагалася застрелити Осмаєва, є кілером із прізвиськом «Дінго», який вбив охоронця президента Чечні Рамзана Кадирова.
 
Аміна Окуєва і Адам Осмаєв — подружжя чеченців, які різко опозиційно ставляться до режиму Рамзана Кадирова, через що змушені були емігрувати з путінської Росії до України.
 
Російські слідчі підозрювали Адама Осмаєва у підготовці замаху на президента Росії Володимира Путіна.
 
У лютому 2012 року Осмаєв був затриманий за підозрою у скоєнні вибуху в квартирі в Одесі. За часів Януковича його хотіли екстрадиювати до Росії. 
 
Європейський суд з прав людини рекомендував Україні не видавати Осмаєва Росії, після чого Україна вирішила призупинити процес екстрадиції.
 
Осмаєв також просив політичного притулку в Україні, проте отримав відмову в часи Януковича. Аміна Окуєва, доки Адам перебував під арештом, стала активним учасником Євромайдану в лавах «Правого сектору». 
 
Наприкінці серпня 2014 р. Генпрокуратура скасувала своє рішення про екстрадицію Осмаєва в Росію.
 
Після Революції гідності Окуєва та Осмаєв записалися у добровольці і пішли воювати з російськими окупантами на Донбасі.