Стихійний Хелловін: Карпати завалило снігом, на Заході і в Центрі — шторм

01.11.2017
Стихійний Хелловін: Карпати завалило снігом, на Заході і в Центрі — шторм

Осiнь. Хуртовина. (Фото з сайта tsn.ua.)

За словами синоптиків, зима прийшла на територію нашої країни на місяць раніше, аніж зазвичай.
 
 
Капризи природи доставили найбільших проблем мешканцям Київської, Львівської, Тернопільської, Івано-Франківської, Хмельницької та Вінницької областей.
 
 
Штормовий вітер із мокрим снігом порвав дроти та залишив без електроенергії людей на Буковині, Рівненщині, Полтавщині й на Закарпатті.
 
 
Найсильніше стихія погуляла по Західному регіону України, де потужний вітер валив міцні дерева та зривав дахи будинків, а дощ періщив із такою силою, що вода заливала житлові кімнати.
 
За повідомленням представників Івано-Франківської обласної адміністрації, в селі Текучі (Косівський район) величезне дерево впало на восьмирічного хлопчика.
 
Школяра госпіталізували до відділення реанімації місцевої лікарні, медики борються за його життя.
 
А ось на горі Піп Іван, де розташована метеостанція українських синоптиків, випало 15 сантиметрів снiгу.
 
Поки що у високогір’ї сніг не тане, тому що температура повітря в горах опустилася до мінус шести градусів.
 
Рятувальники застерігають туристів від походів у гори, бо потепління почнеться вже днями, а це загрожує сходженням лавин.
 
Рятувальники Чорногорського гірничо-пошукового рятувального загону розповіли, що видимість у горах не перевищувала 30 метрів, а сніг із дощем повалив чимало дерев, які буквально розчавили три автомобілі, які раніше невдало припаркували власники транспортних засобів.
 
— Потепління очікується не раніше, аніж за тиждень, — розповів синоптик Олег Христевич. — Зима в Україні ще не настала, тому сніг швидко розтане, й до цього люди повинні бути готові.
За словами метеорологів, розгул стихії в Україні спровокував циклон, який дістався до нашої країни з Європи. Раніше ураган «Герварт» погуляв по Чехії, Німеччині, Польщі, руйнуючи на своєму шляху житлові будинки, ламаючи дерева в міських парках та змітаючи на своєму шляху припарковані машини.
 
За останніми даними, жертвами стихії в Європі стало не менше шести осіб, а понад сто людей госпіталізували з травмами різного ступеня тяжкості. Через ураганний вітер, який місцями сягав 100 кілометрів за годину, на кілька днів частково було зупинено рух поїздів на залізниці у Польщі, а от знаменитий зоопарк у Празі був закритий до поліпшення погодних умов.
 
— За кiлька днів у Західній Україні випало більше третини місячної норми опадів у вигляді дощу та снігу, — розповіла начальник відділу метео­прогнозів Львівського регіонального центру з гідрометеорології Олена Смалюх. — Зафіксовано різкі стрибки атмосферного тиску, який впав до 707,4 (при нормі — 733), а потім — почав різко підніматися.
 
За словами синоптиків, це вже другий за місяць шторм у Європі, який торкнувся західних кордонів України.
 
Кількість штормових попереджень в Україні зросла через збільшення числа ураганів, які зароджуються над Атлантичним океаном.
 
Через Гренландію вони подорожують далі по планеті. Це, у свою чергу, пов’язано зі зміною клімату.
 
Коли циклон дістався до України, він уже втратив значну частину своєї потужності, тому на території нашої країни жертв та серйозних руйнувань поки що не зафіксовано. У найближчі дні осінь знову вступить у свої права, а на зміну мокрому снігу прийдуть зливи.