«Мерседес» відсвяткував перемогу у загальному заліку пілотів

31.10.2017
«Мерседес» відсвяткував перемогу у загальному заліку пілотів

Учетверте вигравши чемпіонат світу, Льюїс Хемілтон став найтитулованішим британцем у «королівських перегонах». (Фото з сайта www.f1news.ru.)

Гран-прі Мексики — перший із трьох заключних етапів сезону 2017 року — був, загалом, останнім шансом Себастьяна Феттеля залишитися в чемпіонській грі.
 
 
При цьому однієї лише перемоги на автодромі в Мехіко лідеру «Феррарі» було замало.
 
 
Аби подовжити інтригу до наступної гонки, німцеві потрібно було щосили тиснути на акселератор та водночас сподіватися на те, що його конкурент із «Мерседеса» Льюїс Хемілтон на трасі імені братів Родрігесів фінішує нижче п’ятого місця.
 
 
Вигравши кваліфікацію, Феттель начебто зробив крок у цьому напрямі, проте, коли справа дійшла до з’ясовування стосунків у бойовому режимі, про передстартові розклади (а тоді першого й другого пілотів загального заліку розділяло 66 очок) довелося забути.
 
Уже на перших метрах дистанції Себастьян програв лідерство Максу Ферстаппену, після чого — в умовах прямого контакту — його обігнав іще й Хемілтон.
 
І хоча директорат перегонів сутичку претендентів на чемпіонство залишив без штрафних санкцій, уникнути заїзду в бокси для зализування ран конкурентам не вдалося, після чого доля переможця чемпіонату стала зрозумілою заздалегідь.
 
Відкотившись після контакту з британцем та заїзду на піт-лейн за межі першої десятки, Феттель розпрощався навіть з теоретичними шансами на п’ятий у своїй кар’єрі чемпіонський титул, адже навіть повернення до першої трійки для Себа виглядало серйозною проблемою.
 
За великим рахунком, дочекатися своєї дострокової коронації Хемілтону можна було й поза трасою, проте до останнього метра дистанції Льюїс тримав суперника «на контролі», не відпускаючи його від себе більше, ніж на п’ять окреслених перед мексиканським Гран-прі позицій.
 
Зрештою, гонку в Мехіко Феттель завершив четвертим, Хемілтон — дев’ятим, після чого на адресу британського пілота посипалися привітання зі здобуттям четвертої в кар’єрі чемпіонської корони.
 
А ще в Мексиці Льюїс став найтитулованішим британським пілотом у «Формулі-1», випередивши за кількістю тріумфів свого легендарного співвітчизника — триразового чемпіона світу Джеккі Стюарда.
 
Через рік знову піднявшись на найвищу вершину «Ф-1», Хем за кількістю тріумфів наздогнав Феттеля та Алана Проста.
 
Вище ж — лише аргентинець Хуан Мануель Фанхіо, зі здобутими в 1950-х роках п’ятьма чемпіонствами, та ікона «королівських перегонів», їхній семиразовий переможець Міхаель Шумахер.
 
«Я досі не вірю, що виграв свій четвертий чемпіонський титул. Гонка пройшла не так, як я сподівався, адже переможцю програв понад 40 секунд. Утім, я зробив усе, що від мене залежало. А що трапилося в третьому повороті, навіть не знаю — Себастьяну там я залишив доволі багато місця...», — сказав після гонки Хемілтон, переможцем якої став юний голландець Макс Ферстаппен.
 
Як відзначає керівник команди «Ред булл» Крістіан Хорнер, у останніх чотирьох гонках саме їхня машина є найшвидшою на трасі, тож у наступному сезоні «бики» можуть стати третьою силою в чемпіонській гонці.
 
Однак наразі четвертий сезон поспіль — як колись було й із «Ред буллом» — чемпіонський дубль святкують у «Мерседесі».
 
«Заслужене чемпіонство Хемілтона», — перебуваючи на заслуженому відпочинку, заявив переможець попереднього сезону Ніко Росберг.