На Черкащині набуває загрозливих масштабів вимирання лісів

24.10.2017
На Черкащині набуває загрозливих масштабів вимирання лісів

Черкащина стрімко втрачає свої зелені «легені». Тут всихає 11 тисяч гектарів лісу.
 
 
Як повідомили «УМ» у Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства, основний осередок всихання — це Черкаський бір, неподалік обласного центру.
 
 
Там умирає майже 4 тисячі гектарів соснових насаджень.
 
 
Гостра проблема екологічної біди і в Корсунь-Шевченківському та Канівському лісгоспах.
 
 
«Тенденція всихання сосни звичайної дуже негативна. Ще кілька років тому ми говорили про сотні гектарів всихання соснового лісу, а зараз ідеться про тисячі. Всихають не поодинокі дерева, а цілі лісові масиви», — говорить начальник Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Дзюбенко.
 
За його словами, глобальні кліматичні зміни стали реальністю, і на них треба зважати. Адже підвищення середньорічних температур при малій кількості опадів, зміна гідрорежиму ґрунтів та пониження ґрунтових вод ослаблюють деревостани.
 
І тому черкаські лісівники постійно змушені вибирати. Якщо вирубувати дерева — не завжди є розуміння від громадськості.
 
Якщо ж не рубати, то можна зовсім втратити насадження — і тоді це вже безгосподарність. А невчасне реагування — це заселення ослаблених наса­джень шкідниками, які руйнують їх остаточно. 
 
Окрім шкідників, черкаські ліси вбиває і такий зелений паразит, як омела австрійська. Головний лісівник Черкащини каже, що ще років сім тому ніхто й не думав, що таке може бути.
 
Нині омела з’являється й паразитує на здорових соснових насадженнях, що призводить до їх всихання.
 
За 4 останні роки площа заселення наса­джень омелою австрійською виросла у три рази, і станом на сьогодні це вже як мінімум 2 тисячі гектарів.
 
Треба говорити й про економічну складову, зазначають лісівники. Коли деревина втрачає технічну придатність, зменшується її ринкова вартість, адже дров’яна деревина у кілька разів дешевша за ділову.
 
А це зменшення відрахувань до бюджетів усіх рівнів, соціальних виплат, неможливість держлісгоспам оновлювати матеріально-технічну базу.
 
Тож для лісівників важливим є розуміння цієї проблеми з боку екологів та громадськості.
 
Бо якщо вчасно не проводити комплекс санітарно-оздоровчих заходів, то черкаські ліси можуть перетворитися на суцільно захаращені, хворі, екологічно розладнані, які не виконуватимуть екологічну та соціальну функції.
 
За даними Державного агентства лісових ресурсів України, площа всихання лише соснових насаджень у нашій країні становить майже 150 тис. га, загалом же площа всихання усіх лісів становить 330 тис. га.
 
Осередки масового всихання охоплюють половину України. Мають цю проблему й інші держави — Білорусь, Польща, Чехія, Австрія, Німеччина.