Золотий олень, мир і війна: головні кіноподії фестивалю «Молодість. Пролог»

24.10.2017
Золотий олень, мир і війна: головні кіноподії фестивалю «Молодість. Пролог»

Римма Зюбіна (третя праворуч) знялася у фільмі «Межа». (Фото з «Фейсбука».)

У Києві 21-22 жовтня проходила насичена фестивальна подія «Молодість. Пролог».
 
 
Це передмова до повноцінного 47-го кінофесту, яку вирішили провести організатори Міжнародного кінофестивалю «Молодість», попередньо оголосивши про перенесення термінів найстарішого в Україні кіноконкурсу на кінець травня уже наступного року.
 
 
Фільмом-відкриттям стала стрічка «Мир вашому дому!». Її створення бере початок у 2012 році. Ще перед тим виник задум просто відзняти блискучу виставу «Тев’є-Тевель» Театру імені Івана Франка, головну роль у якому виконував Богдан Ступка.
 
 
Актор відмовився від такої ідеї, натомість запропонувавши молодому режисеру Володимиру Лерту робити кіно. Тев’є-молочара у стрічці мав зіграти Богдан Ступка.
 
 
Коли його не стало, у тому ж 2012-му, для фільму, який взялося частково фінансувати Держкіно, почали підшуковувати нового актора. Підійшов Євгеній Князєв, якого глядач пам’ятає за серіалом про Вольфа Месінга.
 
Тепер Євгеній Князєв став для показів в Україні каменем спотикання і розбрату. Бо його прізвище було під заявою 2014 року діячів культури РФ, які підтримали політику Путіна щодо російської військової інтервенції в Україну.
 
Президент «Молодості» Андрій Халпахчі запевняє, що Євгеній Князєв — ректор театрального інституту імені Щукіна не підписував скандальну заяву, а його прізвище дописали туди, як і декого інших.
 
Фільм, який від початку міняв кілька разів назву, знятий за п’єсою Григорія Горіна «Поминальна молитва», — філософсько-комічно-трагічний, як його основа, збірка «Тев’є-молочар» Шолом-Алейхема. До речі, фільм «Мир вашому дому» виходить у прокат в Україні з 26 жовтня.
 
Переможцем Національного конкурсу короткометражних фільмів на «Молодості. Пролог — 47» за фільм «Випуск’97» став Павло Остріков, який уже вчетверте випробовував свою майстерність на цьому фесті. Він отримав головний приз — «Золотого Скіфського Оленя» та грошовий приз у розмірі 50 000 гривень.
 
Двоє молодих режисерів отримали спеціальні відзнаки журі «Молодості». Фільм «Ма» режисерки Марії Стоянової — «за вдумливе та зворушливе поєднання витриманої форми та тонке відображення стану душі в часи війни».
 
По-суті, це відеоблог спілкування мешканки нині прифронтового Маріуполя з донькою з мирної території. «Ма» був знятий в рамках MyStreetFilmsUkraine і там отримав гран-прі.
 
«Ма» вже показували, зокрема, на престижному міжнародному кінофестивалі Biografilm Festival | International Celebration of Lives. 
 
Ще один фаворит «Молодості» — фільм «Останній запис» режисерів Сипрієна Клеман-Дельмаса та Ігоря Косенка.
 
Його відзначили дипломом «за надзвичайне відображення поколіннєвого погляду на війну та як різні покоління чоловіків ставляться до війни, за чуттєвий режисерський підхід до гострого питання».
 
Фільмом-закриттям «Молодості. Прологу» стала україно-словацька стрічка «Межа», де зіграла серед інших акторів і наша Римма Зюбіна.
 
Стрічка вперше в історії українського кіно отримала «Кришталевий глобус» за кращу режисерську роботу на кінофестивалі у Карлових Варах.
 
Також там уклали контракт із міжнародним дистриб’ютором — лондонською компанією Film Republic. Фільм уже вийшов у міжнародний прокат.
 
Стрічка успішна у прокаті у Словаччині. Ця країна висунула «Межу» на цьогорічну премію «Оскар» у номінації «Найкращий фільм іноземною мовою». У широкий український прокат стрічка вийде у середині листопада.