У Чехії відбулася акція протесту на заяву президента щодо анексованого Криму

20.10.2017
У Чехії відбулася акція протесту на заяву президента щодо анексованого Криму

Незгодні з позицією свого президента чехи вийшли підтримати Україну.

Сьогодні та завтра у Чехії відбуваються парламентські вибори.
 
 
В рамках передвиборчих акцій у середу ввечері перед резиденцією глави держави Чехії у Празькому Граді відбулася демонстрація незгоди з позицією президента Мілоша Земана з приводу анексії Криму та участі в політиці колишнього міністра фінансів Андрея Бабіша, повідомляє чеська інформагенція ЧТК.
 
 
Партія Бабіша, який перебуває під слідством і відомий своїми корупційними діями, однак, має найбільше шансів на перемогу в виборах. 
 
 
Демонстранти тримали плакати з гаслом «Чеська Республіка — це не Земан».
 
 
Цей флешмоб був запущений кілька днів тому молодим музикантом Іржи Барешом після виступу президента Чехії на сесії ПАРЄ, коли Мілош Земан заявив, що вважає анексію Криму «довершеним фактом».
 
Після цього чеські користувачі соціальних мереж розпочали викладати в інтернет свої фотографії з хештегом, дистанціюючись від позиції президента та висловлюючи підтримку Україні. 
 
Чинна влада і Сенат теж дистанціювалися від заяви Земана по Криму, яку, наголошують, не варто вважати офіційною точкою зору Чеської Республіки.
 
Але в разі приходу до влади прем’єра-популіста Андрея Бабіша можливий і такий поворот. 
 
У середу Мілош Земан розпочав триденні відвідини Плзеньського краю (області) Чехії. Там він також наштовхнувся на повне несприйняття його позиції по Криму.
 
Свою незгоду йому особисто висловили гейтман (глава) краю Йозеф Бернард та місцеві депутати. На думку останніх, виголошена позиція Земана щодо Криму повністю суперечить Конституції Чехії та принципам її зовнішньої політики.
 
«Ми виступаємо проти російської агресії як країна, яка 1968 року сама зазнала болісної радянської окупації. Ми хочемо послати з нашої маленької країни сигнал українцям, які все ще перебувають у зоні боїв, родини яких разом з дітьми все ще потерпають від агресії, що ми з ними солідарні», — заявив в обличчя Земану гейтман Плзеньського  краю Йозеф Бернард.