Павло Гриб потребує термінової операції, а йому не дають навіть ліків

20.10.2017
Російський суд виніс чергове незаконне рішення про продовження терміну арешту для громадянина України Павла Гриба до 4 січня 2018 року.
 
Викраденого спецслужбами РФ українця безпідставно звинувачують у тероризмі та насильно утримують у СІЗО міста Краснодар.
 
Незважаючи на те, що юнак має посвідчення інваліда дитинства, тюремники слідчого ізолятора не пускають до нього лікарів.
 
За словами професора кафедри дитячої хірургії Національного медичного університету ім. Богомольця Василя Притули, волонтери з України перераховували гроші на лікування Павла Гриба, але до арештанта вони так і не дійшли.
 
— Наш співвітчизник потребує невідкладної операції, яка може врятувати йому життя, — заявив професор. — Павло перебуває на обліку лікарів «Охматдиту» з 4-річного віку, але його захворювання з кожним роком прогресує.
 
Підступність діагнозу «портальна гіпертензія» полягає в тому, що у будь-який момент може початися кровотеча з вен шлунка, стравоходу або носа.
 
Якщо Павло вчасно не отримає медичну допомогу, його життю загрожуватиме смертельна небезпека.
 
Український медик також розповів, що незадовго до викрадення юнак разом із батьками приходив до нього на консультацію й ще тоді дізнався, що йому необхідна термінова операція.
 
Йшла підготовча робота до планового оперативного втручання, Павло щодня отримував підтримуючу терапію.
 
Однак у плани медиків нахабно втрутилися співробітники ФСБ: український блогер зник на території Білорусі 24 серпня і понад два тижнi про його долю не було нічого відомо.
 
Батько Павла, Ігор Гриб, який раніше займав відповідальну посаду в Державній прикордонній службі України, відразу припустив, що його сина викрали співробітники ФСБ Російської Федерації.
 
Пізніше з’ясувалося, що спецслужби країни-агресора заманили українця до сусідньої країни, де він був заарештований i звинувачений у терористичній діяльності.
 
За словами експертів, російські силовики зробили це свідомо, адже в подальшому українця можна буде вигідно обміняти на бойовиків, які потрапили в полон у зоні АТО на Донбасі.
 
Інваліда дитинства під конвоєм доставили до Краснодарського краю та закрили у сирій камері без права на допомогу медиків та юристів.
— У Слідчому управлінні ФСБ Росії Краснодарського краю нам не дали дозвіл на обстеження Павла українськими лікарями, — заявила прес-секретар МЗС Мар’яна Беца. — Досi в нас немає інформації, чи дають хлопцю хоч якісь таблетки та чи існує загроза його життю і здоров’ю.
 
За словами адвоката Євгенії Закревської, Європейський суд із прав людини звернувся із запитом до уряду Російської Федерації, щоб отримати медичні документи про поточний стан здоров’я Павла Гриба, про лікування затриманого українця та медичну допомогу, яку той повинен отримувати в СІЗО Краснодара.
 
Та Москва поки що відповіді не дала.
 
ЄСПЛ продовжує вимагати права на допуск українських лікарів до Павла Гриба, щоб вони оцінили стан його здоров’я.