Уряд змусить роботодавців працевлаштовувати українців віком більше 45 років

20.10.2017
І хоч прожиті роки — то є багатство, як співав відомий артист, але в Україні, цей «скарб» постійно ставав на заваді під час працевлаштування.
 
Та врешті цю перепону вирішили в уряді подолати жорсткими методами щодо перебірливих працедавців.
 
На останньому засіданні уряду Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що розпочато реформування самої системи зайнятості й треба стимулювати не безробіття, а створення робочих місць, і сьогодні Мінсоцполітики — це наступна глобальна реформа, яку потрібно зробити в країні.
 
«Але ми також подбали про це при реформі пенсійної системи (11 жовтня набрав чинності закон про пенсійну реформу. — Ред.), адже іноді люди говорять про те, що «мені більше 45 років, і я не можу знайти собі роботу» — ввели квотування, і ті, кому більше 45 років, зараз можуть уже претендувати на робочі місця в українських компаніях.
 
Це буде не менше 4% від загального складу працівників. Тобто вони вже мають переваги щодо працевлаштування, тому що ця норма для роботодавця є обов’язковою, і вважаю, що це правильний крок», — додав Прем’єр-міністр.
 
А  йдеться про законопроект №6614, який саме й передбачає, що 4% найманих працівників у будь-якому трудовому колективі повинні бути у віці  від 45 років і старші.
 
Цей квотний принцип обов’язково запровадити пообіцяв міністр соціальної політики Андрій Рева, запевнивши, що «будемо слідкувати через нашу державну службу праці за тим, щоб цієї норми дотримувалися».
 
І подібний досвід «добровільно-примусового» працевлаштування в Україні вже є — йдеться про людей з особливими потребами. Нагадаємо, що в нашій державі для підприємств, установ, організацій встановили норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, й він становить… 4% середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік.
 
На підприємстві, де працюють від 8 до 25 осіб, передбачається одне місце для працівника з інвалідністю.
 
Якщо середньооблікова чисельність штатних працівників за рік роботи підприємства становить сім осіб, підприємство не підпадає під цю норму.
 
Пан Рева також попередив працедавців, що якщо на тому чи іншому підприємстві не буде 4% робочих місць для осіб від 45 років, то щодо керівників таких закладів застосовуватимуть «певні стимулюючі моменти».
 
І як тут не погодитися з міністром: якщо не ввести відповідні санкції щодо роботодавців-порушників квотування, то «ніхто цим займатися не буде».
 
«Це законодавча норма, яку ми будемо реалізовувати через підзаконні акти. Закон набирає чинності з 1 січня. Отже, коли має запрацювати ця система? З 1 січня. Все логічно», — підкреслив Андрій Рева.
 
Залишається лише додати, що до 2050 року пенсійний вік у найбагатших країнах світу повинен збільшитися до 70 років — цей вимушений крок необхідний, бо, за прогнозами демографів, до середини століття кількість громадян у віці понад 65 років збільшиться утричі і становитиме близько 2,1 млрд. осіб, тож банально основною проблемою стане нестача коштів на пенсійне забезпечення громадян.
 
Експерти висловлюються за реалізацію пенсійної реформи в кожній розвиненій країні світу, адже тільки таким чином уряд тієї чи іншої країни зможе забезпечити пенсіонера гідною допомогою в розмірі до 70% від його передпенсійного заробітку.