Покликаний рятувати: після зміни тренера «Баварія» знову почала перемагати

20.10.2017
Покликаний рятувати: після зміни тренера «Баварія» знову почала перемагати

Ліонель Мессі другим, услід за Кріштіану Роналду, забив у Лізі чемпіонів сто голів. (Фото з сайта unian.net.)

Кінець поточного року зовсім близько, а значить: ФІФА та редакція «Франс Пресс» близькі до завершення своїх організаційних справ, пов’язаних із визначенням кращого футболіста 2017 року та майбутнього володаря «Золотого м’яча».

 

Хоча, якщо французьке видання перебуває тільки на підступах до завершальної фази, нещодавно представивши світу коло претендентів із 30 осіб, то Міжнародна футбольна федерація, здається, вже готова розставити крапки над «і».

 

Цього разу ФІФА робитиме це незвично рано, запланувавши проведення підсумкової гала-церемонії на 23 жовтня в Лондоні.

 

Вузьке коло її претендентів на почесний титул має майже класичний вигляд — Ліонель Мессі з «Барселони», Кріштіано Роналдо з «Реалу» та Неймар із «ПСЖ».

«Був і є кращим»

На тлі багаторічного протистояння, котре за персональне планетарне визнання ведуть аргентинець із каталонського та португалець із мадридського клубів, нині все цікавішою та запеклішою стає боротьба за звання найкращого тренера планети. За останні роки на тренерському небосхилі з’явилася ціла когорта успішних та амбітних наставників, котрі, незалежно від місця своєї роботи, прагнуть досягти максимального результату.
 
Звісно, найкращим місцем для їхнього «поля бою» є Ліга чемпіонів, і тут Хосеп Гвардіола, Жозе Моуріньйо, Антоніо Конте та Зінедін Зідан та інші претенденти з амбіціями мають, так би мовити, широкі можливості для маневрів та наведення своїх аргументів.
 
Президент «Реалу» Флорентіно Перес не сумнівається, на дану мить саме очільник «королівського» клубу Зідан є найкращим тренером планети: «Зідан був найкращим гравцем світу, а тепер він найкращий у тренерському ремеслі». Фактів на користь цієї заяви насправді доволі багато. У першу ж чергу варто говорити про виграну наприкінці минулого сезону під орудою французького спеціаліста «Реалом» другу поспіль Суперлігу, чого в новітній історії найпрестижнішого єврокубка робити раніше нікому не вдавалося.
 
У цьому сенсі вдвічі цікавішим є поточний розіграш ЛЧ, адже наразі йдеться про клуб чи наставника, котрому (якщо це взагалі станеться) вдасться потіснити «реалістів» із королівського трону на континенті. Якщо аналізувати досягнення останніх десяти попередніх сезонів, то, окрім мадридців, чемпіонський кубок здобували «Манчестер Юнайтед»,
 
«Челсі», «Баварія» та «Барселона». Згадуючи ж прізвища наставників «суперчемпіонів», тут варто говорити про плідну роботу Алекса Фергюсона, Луїса Енріке, Роберто Ді Матео, Хосепа Гвардіоли, Жозеф Моуріньйо, Карло Анчелотті та Юппа Хайнкеса.

З надією на повторний «хет-трик»

Саме з несподіваним, можна навіть сказати, сенсаційним поверненням останнього до тренерської роботи й варто чекати пожвавлення в лігочемпіонській гонці.
 
Після того, як Хайнкес у сезоні 2012/2013 років зробив із «Баварією» історичний «хет-трик», вигравши національний чемпіонат, Кубок та Лігу чемпіонів, поважного спеціаліста з почестями відправили на пенсію.
 
Але невдачі, котрі за часів роботи в Мюнхені Гвардіоли та Анчелотті спіткали на міжнародній (а останнім часом — і на внутрішній) арені німецького чемпіона, змусили керівництво «Баварії» в авральному порядку, вже посеред сезону, викликати з «безстрокової відпустки» 72-річного Хайнкеса.
 
Своє повернення на робоче місце в мюнхенському клубі Юпп відсвяткував розгромною перемогою в бундеслізі над «Фрайбургом» — 5:0.
 
Після чого «перезавантажена» «Баварія» продемонструвала переконливу гру й в Лізі чемпіонів, розбивши минулого «мід-уїку» на домашній арені «Селтік» — 3:0. «Ми отримали задоволення від гри», — заявив захисник німецького колективу Джером Боатенг.
 
А його колега Ар’єн Роббен додав: «Хочемо прогресувати й грати ще краще». Мотивація «баварців» очевидна, адже першочерговим завданням для команди Хайнкеса є реванш за болючу поразку «ПСЖ», якої німецький колектив зазнав кілька тижнів тому, ще граючи під орудою відставленого Карло Анчелотті.
 
Серед інших матчів другого ігрового дня третього туру ЛЧ цікавими виглядає нічия «Карабаха» й «Атлетико», котра дозволила представникам Азербайджану здобути перше очко в груповому раунді Суперліги, а також домашня поразка московського ЦСКА швейцарському «Базелю», після котрої голкіпер армійського клубу Ігор Акінфеєв оновив свою антирекордну серію, пропустивши в 42-му матчі Ліги чемпіонів поспіль.
 
А ще — лідер «Барси» Мессі забив свій сотий м’яч у Суперлізі (першим до нього це вдалося зробити Кріштіану Роналду), допомігши каталонцям у меншості відсвяткувати перемогу над грецьким чемпіоном. 
 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий етап. 3-й тур. Матчі середи. Група А. ЦСКА (Росія) — «Базель» (Швейцарія) — 0:2, «Бенфіка» (Португалія) — «Манчестер юнайтед» (Англія) — 0:1.
Турнірне становище: «МЮ» — 9, «Базель» — 6, ЦСКА — 3, «Бенфіка» — 0.
Група В. «Баварія» (Німеччина) — «Селтік» (Шотландія) — 3:0, «Андерлехт» (Бельгія) — «ПСЖ» (Франція) — 0:4.
Турнірне становище: «ПСЖ» — 9, «Баварія» — 6, «Селтік» — 3, «Андерлехт» — 0.
Група С. «Челсі» (Англія) — «Рома» (Італія) — 3:3, «Карабах» (Азербайджан) — «Атлетико» (Іспанія) — 0:0.
Турнірне становище: «Челсі» — 7, «Рома» — 5, «Атлетико» — 2, «Карабах» — 1.
Група D. «Ювентус» (Італія) — «Спортинг» (Португалія) — 2:1, «Барселона» (Іспанія) — «Олімпіакос» (Греція) — 3:1.
Турнірне становище: «Барселона» — 9, «Ювентус» — 6, «Спортинг» — 3, «Олімпіакос» — 0.