Операція «Мак»: поліція успішно провела масштабну антинаркотичну операцію

19.10.2017
Обіг наркотиків у нашій державі набирає загрозливих масштабів, не кажучи вже про те, що Україна є транзитною країною для наркомафії, яка постачає зілля «щастя» до Європи.
 
Тож війна з наркомафією є одним із пріоритетних завдань Нацполіції: лише за останні півроку поліцейські вилучили наркотиків більш ніж на 40 млн. гривень.
 
Правоохоронцями, зокрема, проведена масштабна операції «Мак», у ході якої поліцейські знищили близько 5 млн. кущів нарковмісних рослин, які могли бути використані як сировина для виготовлення наркотиків.
 
Оперативники виявили близько 170 га нелегальних посівів нарковмісних рослин, а також задокументували понад 3,3 тисячі фактів незаконного культивування наркосировини.
 
Фантазії й винахідливості зловмисників можна лише дивуватися. Зокрема, на Дніпропетровщині наркоплантацію із 36 окремих ділянок (розміром 50 на 100 м кожна) вони замаскували серед сільськогосподарських посівів соняшника, де вирощували понад 3 тис. рослин конопель.
 
А ось на Одещині горе-«аграрії» під вирощування 300 кущів конопель використали острів, що межує по лінії Дунаю з Румунією.
 
В обох випадках виявити  замасковані нелегальні посіви стало можливим лише за допомогою аеророзвідки.
 
Загалом упродовж операції працівниками поліції з незаконного обігу вилучено 886 кг наркотичних засобів рослинного походження, а до адміністративної та кримінальної відповідальності притягнуто близько 2 тисяч осіб.
 
Попрацювала й поліція Сумщини: нещодавно під час санкціонованого обшуку в підсобному приміщенні 32-річного чоловіка поліцейські виявили вісім мішків сушеної коноплі загальною вагою понад 20 кілограмів — за попередніми підрахунками, вартість вилученого за цінами «чорного ринку» сягає близько 400 тис. гривень.
 
Господар садиби сказав, що вилучені в його будинку наркотичні рослини він зібрав сам, а на додачу розповів «байку», що нібито зіллячко вирощував для власних потреб, оскільки вживає наркотики не перший рік. 
 
Та, хоч як би там було, але все вилучене слідчі направили на дослідження й за даним фактом розпочато кримінальне провадження за ч.2 ст.309 КК України «Незаконне зберігання наркотичних засобів», у межах якого також перевіряється версія можливої реалізації підозрюваним нарковмісних речовин місцевим наркозалежним.
 
І попри те, що цьогорічна операція «Мак» формально вже закінчилася, поліція продовжує вживати заходів із ліквідації наркосировинної бази наркоділків та недопущення надходження на чорний наркоринок країни нових партій наркотиків.