Чемпіон України дебютував у Кубку УЄФА з футзалу поразкою

13.10.2017
Чемпіон України дебютував у Кубку УЄФА з футзалу поразкою

Наробивши шуму в національній першості, херсонський «Продексім» тепер намагається завоювати Європу. (Фото з сайта sport.ua.)

Поява херсонського «Продексіму» на чемпіонській вершині вітчизняного футзалу для багатьох в Україні стала відвертою несподіванкою.
 
 
Загалом, перше у своїй історії «золото» чемпіонату країни херсонські футзалісти здобули в рекордні терміни — лише після двох сезонів свого перебування в елітному дивізіоні.
 
 
Як і належить чемпіону, новий сезон потребує від нього не тільки захисту титулу, а й виступу на міжнародній арені.
 
 
Свій дебют у Кубку УЄФА «Продексім» розпочав з основного раунду турніру, в першому турі котрого підопічні Ігоря Москвичова програли португальському «Спортингу» — 1:5.
 
 
Окрім португальського віце-чемпіона, серед суперників найсильнішого футзального клубу України також латвійський «Нікарс» та сербський «Економац», на майданчику котрого чотири вищезгадані колективи й грають швидкоплинний міні-турнір, три перші команди якого проб’ються до наступного — елітного — раунду змагань.
 
Відзначимо, що нинішній розіграш Кубка УЄФА проходить за новим регламентом, який, умовно кажучи, розширює горизонти перед українським чемпіоном.
 
У минулі роки пробитися до так званого еліт-раунду Кубка УЄФА було не так і просто, адже в аналогічних ниніш­ньому міні-турнірах відбір був значно жорсткішим і дозволяв лише парі найсильніших представників квартету перейти з основного до елітного етапу.
 
Власне, в основу кваліфікаційного етапу нинішнього Кубка УЄФА покладене бажання організаторів бачити в «еліті» представників найбільш рейтингових чемпіонатів.
 
Для цього, власне, за аналогією з футбольною Лігою чемпіонів, у футзальному єврокубку створили два відбіркові шляхи.
 
Володарям вищих номерів посіву (а вони визначаються на основі рейтингу чемпіонатів напередодні нового сезону), включно з чинним переможцем турніру, запропонували здолати шлях «А», на фініші котрого по троє учасників iз кожного квартету прослідує до еліт-раунду. Натомість шлях «В» передбачає, що лише переможці своїх «пульок» отримають місце поміж найсильніших футзальних клубів континенту.
 
Звісно, після болючої поразки «Спортингу» шанси «Продексіму» на потрапляння до когорти 16 елітних колективів нинішнього розіграшу Кубка УЄФА дещо зменшилися.
 
Проте, думається, виграш одного з наступних двох матчів подарує перепустку херсонському клубу до наступного раунду турніру, в якому, нагадаємо, буде ще й так званий фінальний міні-турнір за участі чоти­рьох найсильніших представників «еліти».
 
Утім наразі підопічні Ігоря Москвичова повністю сконцентровані на першому для себе турнірному рубежі.
 
Вочевидь вирішальним для них стане матч заключного туру проти латвійського «Нікарсу», котрий свій стартовий поєдинок у Сербії програв господарям турніру — 1:2.
 
Хай там як, а президент «Продексіму» Ігор Колихаєв каже, що в його команди на єврокубковий сезон стоять максимальні задачі.
 
Для цього, власне, у міжсезоння херсонський колектив підсилився двома бразильцями та трьома гравцями розформованого харківського «Локомотива».
 
Однак для початку «Продексіму» необхідно виграти на майданчику «Економаца» в місті Крагуєвац бодай один матч. 
 

ТАБЛО

Кубок УЄФА. Основний раунд. Група 3. «Спортинг» (Португалія) — «Продексім» (Україна) — 5:1. «Економац» (Сербія) — «Нікарс» (Латвія) — 2:1.