Опальний журналіст з Узбекистану просить статус біженця в Україні

11.10.2017
Чотири роки тому журналісту Нарзулло Охунжонову довелося тікати з рідної країни разом із дружиною та п’ятьма дітьми, після того як серія його гучних статей у пресі спровокувала скандал.
 
Він посмів критикувати владу Узбекистану, його намагалися заарештувати, але встиг виїхати за межі країни.
 
Правоохоронці азіатської країни оголосили журналіста Охунжонова у міжнародний розшук по лінії Інтерполу, а він сам спочатку тимчасово облаштувався у Туреччині.
 
Наприкінці вересня цього року Охунжонов разом iз родиною прилетів в Україну.
 
У нашій країні опальний журналіст розраховує отримати політичний притулок та захист від своїх переслідувачів.
 
Однак в аеропорту «Жуляни» його заарештували прикордонники й доправили до слідчого ізолятора Києва.
 
— Суд обрав запобіжний захід — тимчасовий екстрадиційний арешт тривалістю 40 діб, — розповіла прес-секретар прокуратури Києва Надія Максимець. — За цей час від іншої країни повинні надійти необхідні документи на екстрадицію. В Україні поки що йде екстрадиційна перевірка справи Охунжонова, а вже за її результатами суд прийме рішення, екстрадiювати журналіста до Узбекистану чи ні.
 
Журналіста правоохоронці на батьківщині ще вісім років тому звинуватили в одержанні неправомірної вигоди розміром у 2000 доларів.
 
Проте сам Охунжонов, його родичі та адвокат стверджують, що справу було сфабриковано з метою позбутися журналіста, який насмілився критикувати офіційних осіб Узбекистану.
 
— Влада цієї азіатської країни готова переслідувати журналіста по всьому світу, — говорить керівник кримськотатарського Меджлісу Рефат Чубаров. — Я добре розумію почуття та емоції Нарзулло Охунжонова, а також його родичів. Адже мої земляки часто потерпають від несправедливості та стають жертвами переслідувань за політичними мотивами.
 
Рідні та близькі Охунжонова звернулися з проханням до української влади не передавати його правоохоронцям Узбекистану, адже там його життю загрожує реальна небезпека.
Нині справу журналіста розглядає Апеляційний суд міста Києва. 
 
За словами співробітників Київської прокуратури, екстрадиція Охунжонову поки що не загрожує.
 
У тому випадку, якщо він все-таки отримає статус біженця, офіційний Узбекистан не зможе щось вимагати від правоохоронців України.
 
— Я впевнений, що Нарзулло Охунжонова в слідчому ізоляторі Києва тримають безпідставно, — заявив його адвокат Олексій Федоров. — Мій підзахисний потребує екстреної операції, адже стрімко втрачає зір через катаракти. Однак медичну допомогу у належному обсязі йому не надають.
 
На захист опозиційного журналіста з Узбекистану висловилися лідери відразу декількох міжнародних правозахисних організацій.
 
Так, активісти «Комітету захисту журналістів» (CPJ) закликав українську владу звільнити заарештованого у Києві узбецького журналіста Нарзулло Охунжонова та дозволити йому залишитися в Україні.
 
— Ми закликаємо уряд України посприяти справі звільнення Нарзулло Охунжонова, — заявила координатор CPJ по Європі та Центральній Азії Ніна Огніанова. — Журналіст має право отримати статус біженця в Україні, що дозволить відхилити будь-які прохання про його екстрадицію. Охунжонов піддається серйозному ризику бути засудженим за свою діяльність на території Узбекистану, де журналістів переслідують за гострі статті з критикою влади.
 
Правозахисники просять обрати для Охунжонова запобіжний захід, не пов’язаний з позбавленням волі, через те, що він потребує медичної допомоги.
 
Представник «Харківської правозахисної групи» Борис Захаров заявив, що Україна має всі підстави відмовити в екстрадиції Нарзулло Охунжонова.
 
— Диктаторський режим Узбекистану допускає застосування тортур до опального журналіста Нарзуло Охунжонова, — каже Борис Захаров. — На жаль, в Україні екстрадиційний арешт не передбачає альтернативних заходів. Тому ми закликаємо негайно звільнити Нарзулло Охунжонова
 
На думку правозахисників, абсолютно очевидним є той факт, що справу проти Охунжонова сфабриковано свідомо, і це  є політично мотивованим замовленням.
 
До речі, звіти Верховного комісара ООН з прав людини, а також рішення Європейського суду з прав людини зафіксували подібні факти жорстокого поводження з журналістами в Узбекистані.