Євросоюз наполягає на створенні в Україні Антикорупційного суду

11.10.2017
У Євросоюзі нагадують українській владі про необхідність створення окремого Антикорупційного суду.
 
До того ж, запевняють, що готові допомагати з відбором суддів.
 
Позицію ЄС щодо антикорупційного суду після публікації висновку Венеціанської комісії навело представництво ЄС в Україні.
 
Відтак у ЄС наголошують, що висновок Венеціанської комісії є дуже важливим у контексті подальшої модернізації України і «містить корисне уточнення європейських стандартів створення спеціалізованих антикорупційних судових органів».
 
«Вищий спеціалізований антикорупційний суд повинен бути створений як незалежна й окрема установа від існуючої структури судової влади. І навпаки, впровадження цього суду в існуючу структуру судової влади через призначення спеціалізованих суддів у всіх загальних місцевих судах, апеляційних та верховних судах не може бути виправданим чи застосованим на практиці з огляду на чинне законодавство та міжнародні зобов’язання України щодо створення спеціалізованого антикорупційного суду», — йдеться у коментарі представництва ЄС в Україні.
 
В ЄС також привітали намір Президента Петра Порошенка створити антикорупційний суд, який би відповідав стандартам Ради Європи.
 
При цьому ЄС висловив готовність надати українській владі підтримку у створенні Вищого спеціалізованого антикорупційного суду, який би відповідав висновку Венеціанської комісії.
 
«Незалежність, доброчесність та професіоналізм усіх суддів, яких призначатимуть в антикорупційний суд, матимуть, вирішальне значення для відновлення довіри громадськості до влади, і ЄС готовий сприяти прозорості процесу відбору суддів у разі необхідності», — заявили у ЄС.
 
Зазначимо, що у фракції «Блок Петра Порошенка» обіцяють незабаром представити новий законопроект, який передбачає створення Антикорупційного суду в Україні, в якому буде враховано зауваження Венеціанської комісії.
 
Зараз на розгляд ВР внесено два законопроекти — №6011 (авторства Оксани Сироїд і Івана Крулька) і №6529 (авторства Сергія Алексєєва із БПП).
 
6 жовтня Європейська комісія «За демократію через право» (Венеціанська комісія) підтримала створення в Україні Антикорупційного суду, назвавши законопроект №6011 «хорошою основою» для створення Вищого спеціалізованого антикорупційного суду, яку потрібно доопрацювати.
 
Тоді як законопроект №6529 Алексєєва Венеціанська комісія розкритикувала.
 
У свою чергу Президент Петро Порошенко заявив, що готовий внести законопроект про створення Антикорупційного суду в Україні, якщо парламентарії напрацюють консенсусний варіант. При цьому глава держави все-таки виступає за паралельне формування антикорупційної палати у Верховному Суді.