Українська збірна програла своє місце в «плей-оф» ЧС-2018 хорватам

11.10.2017
Українська збірна програла своє місце в «плей-оф» ЧС-2018 хорватам

Євген Коноплянка — один з небагатьох у збірній України, хто загрожував воротам хорватської збірної.

Національна збірна України не змогла подарувати вболівальникам надію на продовження боротьби за путівку на «мундіаль»-2018, хоча близько 70 тисяч глядачів, заповнюючи в понеділок трибуни НСК «Олімпійський», сподівалися на позитивний підсумок двобою підопічних Андрія Шевченка з грізною збірною Хорватії.

 

Проблемні перестановки

 

У матчі проти «картатих», в якому вирішувалося ім’я учасника «плей-оф» кваліфікації від групи «І», наставник «синьо-жовтих» демонстрував результати своєї 1,5-річної роботи біля керма першої футбольної команди країни.
 
Слід визнати, підсумки його роботи справили вельми неоднозначне враження, адже мільйони фанатів очікували побачити від збірної України в її доленосному  поєдинку значно більше.
 
Проте вийшло так, що протиставити «картатим» наші збірники, за великим рахунком, нічого не змогли й припинили боротьбу за перепустку на російський ЧС, для чого нашій збірній була потрібна лише перемога.
 
«У збірній Хорватії виконавці значно вищого класу», — пояснив причину невдачі Шевченко, наголосивши, що для здобуття потрібного результату його підопічним не вистачило майстерності та досвіду.
 
З одного боку, футболістів калібру Маріо Манджукича, котрий виступає за «Ювентус», та Луки Модрича з «Реалу» в нашій збірній немає.
 
Але в розпорядженні Шевченка була команда з 11 футболістів, яка, щоправда, не змогла в найвідповідальніший момент витиснути свій максимум.
 
Більше того, екстрено вмонтовуючи в основу «синьо-жовтих» натуралізованого бразильця Марлоса, тренерський штаб україн­ської команди розбалансував і до того не надто відлагоджений механізм.
 
А от екстрена заміна головного тренера збірну Хорватії тільки збадьорила.
 
«Українські футболісти нас нічим не здивували», — зазначив новий наставник «картатих» Златко Далич.
 
Бажання виставити на гру проти Хорватії всіх найкращих — наявних в обоймі — футболістів зіграло з Шевченком злий жарт, адже на догоду обставинам він відправив на позицію нападника Андрія Ярмоленка, котрий опинився, умовно кажучи, не в своїй стихії, позбавивши українську команду одного з головних козирів.
 
Відверто чужим на «матчі життя» виглядав і новобранець «синьо-жовтих» Марлос. Що дивного, адже раніше, окрім Степаненка, в атакувальних маневрах ні з ким із партнерів — Ротанем, Гармашем, Ярмоленком та Коноплянкою — він не практикувався.
 
«Нам не вистачило форварда, а це не позиція Ярмоленка», — наголосив напарник Андрія по бундеслізі — Коноплянка. По суті, лише останній своїми активними діями методично таранив хорватський захист. Утім один Євген виявився в полі не воїн.
 
«У нас були проблеми на окремих позиціях, тож довелося переставляти гравців», — відзвітував Шевченко про свої спірні кадрові рішення.
 
Хоча до поразки хорватам призвела не тільки беззуба гра українських футболістів у нападі.
 
Як відзначив Степаненко, два м’ячі у воротах П’ятова опинилися після дитячих помилок у захисті.
 
«У другому таймі ми почали частіше помилятися, а суперник став вигравати більше боротьби. Футболісти втратили свої позиції, через що й були пропущені м’ячі», — констатував очільник «синьо-жовтих».

Треті зайві

За великим рахунком, усе так і було. Аби виграти один окремий матч у майстровитiших i досвідченiших хорватів, нашим збірникам потрібно було продемонструвати безмежну віддачу, для чого, зрозуміло, необхідні максимальні кондиції.
 
Утім укотре завважуємо, що на два поспіль важливі матчі, котрі грали через два дні на третій, сил та енергії нашим футболістам, особливо лідерам команди — Ярмоленку та Коноплянці — не вистачає.
 
Вигризати перемогу проти Косова в Албанії «синьо-жовтим» довелося під проливним дощем на важкому полі.
 
Тож на другий тайм поєдинку з Хорватією, котрий довелося грати на третій день після матчу з косоварами, резервів просто не залишилося, й наша команда, кажучи боксерською термінологією, в ключовий момент просто «попливла».
 
Увімкнувши з перших хвилин поєдинку високий пресинг, хорвати просто не дали супернику шансів на успіх.
 
Щоб конкурувати за місце в прохідній двійці групи «І», нашій команді потрібно було бодай раз перемогти конкурентів. Утім ні Ісландію, ні Хорватію здолати не вдалося.
 
Загалом, у поєдинках з цими суперниками підопічні Шевченка здобули лише одне очко, що закономірно й відбилося на підсумковому місці нашої команди в групі «І».
 
Зрештою, говорити про повний провал команди Шевченка у відборі на ЧС-2018 також не доводиться.
 
Третій підсумковий результат у доволі непростій «пульці» має доволі закономірний характер.
 
У рейтингу ФІФА наша збірна наразі посідає 24-те місце. А це у будь-якому разі нижче, ніж Ісландія та Хорватія, котрим і програли відбір на «мундіаль»-2018 наші футболісти.
 
Хорвати напередодні київського двобою перебувавали на 18-й сходинці, ісландці були 22-ми.
 
Тож, як-то кажуть, усе по ділу. От тільки трохи вищим за рейтингом хорватам за місце в фінальній частині ЧС-2018 доведеться зіграти ще в «плей-оф» кваліфікації, напряму ж на російський «мундіаль» пробилися скромні ісландці, котрі після сенсаційно успішного виступу на Євро-2016 й надалі не припиняють дивувати.
 
Що ж стосується тренерського майбутнього Шевченка, то подальша доля молодого тренера, якого після провалу в ролі асистента Михайла Фоменка на Євро-2016 тепер спіткала невдача й у самостійному плаванні на шляху до «мундіалю»-2018, наразі не дуже зрозуміла.
 
Від самого початку його приходу до керма збірної йшлося про два відбіркові цикли — ЧС-2018 та ЧЄ-2020. Похід на російський «мундіаль» абсолютно провальним назвати не можна.
 
Але чергова невдача може підкосити амбіції Шевченка.
 
Зрештою, вирішальним у тренерському питанні все ж буде позиція керівництва національної федерації.
 
Сам Шевченко каже, що в разі продовження співпраці зі збірною України його філософія не зміниться: до національної команди він викликатиме лише достойних рівня збірної виконавців.
 
Запрошуватимуть i молодих та перспективних футболістiв. При цьому спеціально натуралізовувати гравців ніхто не буде. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Кваліфікація. Група І. 10-й тур. Ісландія — Косово — 2:0, Фінляндія — Туреччина — 2:2.
Україна — Хорватія — 0:2
  Голи: Крамарич, 62, 70
Україна: П’ятов, Матвієнко, Ракицький, Хачеріді, Караваєв, Степаненко, Ротань (Сидорчук, 69), Гармаш (Коваленко, 66), Коноплянка, Марлос (Бесєдін, 78), Ярмоленко.
Хорватія: Субашич, Врсалько (Пиварич, 86), Ловрен, Мітрович, Віда, Ракитич, Бадель, Крамарич (Пашалич, 88), Модрич, Перішич, Манджукич (Рог, 90).
  Попередження: Степаненко, 60; Ротань, 64 (обидва — Україна).
  Суддя: Брих (Німеччина).
 Київ. НСК «Олімпійський», 69 тисяч глядачів.
Підсумкове становище: Ісландія — 22, Хорватія — 20, Україна — 17, Туреччина — 15, Фінляндія — 9, Косово — 1.
* * *
Група D. Сербія — Грузія — 1:0, Уельс — Ірландія — 0:1, Молдова — Австрія — 0:1.
Підсумкове становище: Сербія — 21, Ірландія — 19, Уельс — 17, Австрія — 15, Грузія — 5, Молдова — 2. 
Група G. Ізраїль — Іспанія — 0:1, Албанія — Італія — 0:1, Македонія — Ліхтенштейн — 4:0.
Підсумкове становище: Іспанія — 28, Італія — 23, Албанія — 13, Ізраїль — 12, Македонія — 11, Ліхтенштейн — 0.