Нобелівську премію миру здобув Міжнародний рух за скасування ядерної зброї

10.10.2017
Нобелівську премію миру здобув Міжнародний рух за скасування ядерної зброї

Голова Нобелівського комітету Беріт Рейс-Андерсен з логотипом Міжнародного руху за скасування ядерної зброї.

Норвезький Нобелівський комітет удостоїв Нобелівської премії миру за 2017 рік Міжнародний рух за скасування ядерної зброї (ICAN).
 
 
Беріт Рейсс-Андерсен, голова Нобелівського комітету, заявила, що нагорода пов’язана з «новаторськими зусиллями, спрямованими на укладення договору про заборону» ядерної зброї, щоб привернути увагу всього світу до катастрофічних гуманітарних наслідків будь-якого використання ядерної зброї, та з зусиллями заради досягнення міжнародної угоди, що забороняє використання такої зброї.
 
 
Комітет сподівається, що вручення премії ICAN заохотить заповнити пробіли міжнародного законодавства у питанні обмеження ядерних озброєнь.
 
 
Міжнародний рух за скасування ядерної зброї, International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN)  створили 2007 року, він є міжнародною коаліцією 450 організацій у понад 100 країнах.
 
 
Метою є заборона використання ядерної зброї через міжнародну конвенцію ліквідації такої зброї, сприяння дотриманню та реалізації Договору про заборону ядерної зброї.
 
Те, що цього року Нобелівський комітет не оминатиме такої теми, як ядерна зброя, було очікуваним, зазначає «Німецька хвиля». Адже атомна загроза — як ніколи актуальне питання.
 
Особливо тоді, коли Північна Корея випробовує ракети, що можуть бути оснащені ядерними боєголовками, i радіус дії яких покриває ледь не одну Земну півкулю, а в цей час президент США Дональд Трамп ще більше підкидає хмизу у вогонь, погрожуючи КНДР цілковитим знищенням. 
 
Зазначимо, що цьогоріч 215 осіб та 103 організації висувалися на здобуття Нобелівської премії миру. Нобелівський комітет не розкриває імен номінантів.
 
Нобелівська премія миру вважається найвищою політичною відзнакою у світі.
 
Винахідник динаміту Альфред Нобель у своєму заповіті просив щороку відзначати цією премією до трьох осіб або організацій за особливі заслуги перед людством.
 
Зокрема, відзначати слід тих, хто «найбільше або найкраще попрацював задля братерства між народами, задля скасування або скорочення військових сил, а також задля створення та розвитку мирних конгресів».
 
З 1960 року цією премією відзначають також боротьбу за права людини, а з 2004-го — роботу задля захисту довкілля. Нобелівська премія миру — єдина з п’яти щорічних Нобелівських премій, яку вручають не в Швеції, а в Осло, столиці Норвегії.
 
Премія миру передбачає також грошову винагороду в розмірі дев’яти мільйонів шведських крон (близько 940 тисяч євро у перерахунку). Її вручать 10 грудня, в день смерті Альфреда Нобеля.