Українські аграрії починають нарощувати експорт продуктів переробки

10.10.2017
Минулого тижня Мінагрополітики та Генеральна адміністрація нагляду за якістю, інспекції і карантину Китаю (AQSIQ) підписали протоколи санітарних і фітосанітарних вимог щодо експорту соняшникового шроту і бурякового жому з України в КНР.
 
Україна вже має досвід торгівлі з Китаєм в інших сегментах аграрного ринку, причому в деяких доволі успішний.
 
Найбільш суттєвим є ринок соняшникової олії, де в сезоні 2016/17 маркетингового року в КНР було відвантажено десяту частину всього експортованого українського продукту.
 
Крім того, Китай є одним з основних покупців соєвої олії, займаючи близько третини українського експортного обсягу.
 
Лише серед імпортерів ріпакової олії і сої позиція КНР поки що не така істотна.
 
Наскільки стрімко можуть розвиватися торгові відносини з Китаєм, Україна знає не з чуток: менш ніж за десять років обсяг поставленої в цю країну соняшникової олії значно зріс від мінімальних обсягів перших пробних партій у 2008/09 маркетинговому році майже до 0,6 мільйона тонн у сезон 2016/17 років.
 
Загалом же, за даними Мінагрополітики, експорт української аграрної продукції на ринок КНР за січень-липень 2017 року становив 524,5 мільйона доларів США, з яких: олія — $260,7 мільйона, зернові злаки — $234,1 мільйона, продукти борошномельно-круп’яної промисловості — $10,03 мільйона, сири та йогурти — $7,9 мільйона, насіння олійних культур — $5,06 мільйона, кондвироби — $1,5 мільйона.