У Польщі вирішили знизити пенсійний вік

04.10.2017
З 1 жовтня в Польщі набули чинності правила, згідно з якими повернуто попередній пенсійний вік — 60 років для жінок та 65 років для чоловіків.
 
Таким чином наші сусіди повернулися до часів, що передували реформі 2012 року, коли в Польщі почали поступово збільшувати вік виходу на пенсію до 67 років незалежно від статі.
 
Нинішній закон про зниження пенсійного віку подав президент Анджей Дуда, це було однією з головних виборчих обіцянок керівної в країні партії «Право і справедливість».
 
Як прогнозує Заклад соціального страхування, з можливості ранішого виходу на пенсію завдяки новим правилам може скористатися 331 тисяча осіб, що досягли необхідного віку.
 
За повідомленням голови установи Ґертруди Усцінської, цього року право виходу на пенсію матимуть 415 тисяч осіб, а, за статистикою, приблизно 82-83 відсотки вповноважених приймають рішення про вихід на пенсію, решта ж продовжують працювати — а це лише кожен п’ятий поляк пенсійного віку.
 
Більшість все ж хоче на заслужений відпочинок, тому зниженню «вікової планки» старше покоління неабияк радіє.
 
Тим більше що й уряд, і Заклад соціального страхування запевняють, що фінансових проблем Фонд соціального страхування не має і грошей для майбутніх пенсіонерів вистачить.