Пенсія в Україні має бути не вироком, а новим етапом життя — Ляшко

03.10.2017
Пенсія в Україні має бути не вироком, а новим етапом життя — Ляшко

Олег Ляшко знає, де взяти гроші на пенсії та зарплати.

Пенсія в Україні має бути не вироком, а новим етапом життя. На цьому наголосив лідер Радикальної партії Олег Ляшко.
 
 
Політик привітав бабусь і дідусів iз Днем людей похилого віку та пообіцяв забезпечити їм гідну старість.
 
 
Щоб у Пенсійному фонді були гроші на підвищення пенсій, потрібно створювати робочі місця та підвищувати зарплати, каже політик.
 
 
«Уряд планує з 1 січня встановити мінімальну зарплату на рівні 3700 гривень на місяць. Цього замало! В Україні 4 мільйони українців живуть на мінімальну зарплату. Тому ми пропонуємо збільшити мінімальну зарплату до 5000 гривень. Більша зарплата — більша пенсія!» — наголосив Ляшко.
 
Одна з головних вимог радикалів до пенсійної реформи — підняти прожитковий мінімум для пенсіонерів i підвищити пенсію для півмільйона українців iз 949 до 1500 гривень.
 
«З 1 жовтня уряд планує підняти прожитковий мінімум для непрацездатних осіб лише на 5% — з 1312 до 1372 гривень. Це дуже мало, адже інфляція в цьому році становить не менше 11%. Такі мізерні підвищення прожиткового мінімуму не перекриють інфляцію та зростання цін. Ми пропонуємо підвищити прожитковий мінімум на 15%. Тоді 3,5 мільйона українців отримують надбавки до пенсії від 200 і більше гривень», — пояснив лідер РПЛ.
 
Крім того, фракція РПЛ вимагає перерахувати пенсію людям iз великим трудовим стажем, аби прибрати зрівнялівку, збільшити пенсії шахтарям, металургам, хімікам, залізничникам i скасувати їм підвищення ЄСВ iз 22 до 38%.
 
Перерахувати пенсії військовим і «чорнобильцям», підвищити пенсії інвалідам І, ІІ груп як мінімум удвічі.
 
А також зараховувати період навчання у вишах до страхового стажу. Водночас команда Олега Ляшка пропонує повернути пенсію в повному обсязі жінкам, які вийшли на пенсію до 55 років.
 
Якщо уряд дослухається до вимог Радикальної партії — мільйони українців отримають суттєву надбавку до пенсій уже з жовтня, переконаний Ляшко.
 
«Де взяти на все це гроші? Треба відновлювати власну економіку. Наша команда пропонує чіткий i масштабний Антикризовий план, реалізація якого дозволить забезпечити роботою мільйони українців. Купуй українське — плати українцям! Лише така політика гарантує нашим людям достойні зарплати та пенсії. Закликаю підтримати нас у цьому!» — зазначив політик. 
 

Що ще пропонує РПЛ?

ІНДЕКСУВАТИ ПЕНСІЇ. Регулярно індексувати пенсії відповідно до індексу інфляції. Люди не повинні страждати від того, що внаслідок інфляції зростають ціни на ліки, продукти харчування тощо.
 
ШАНУВАТИ ДОШКІЛЬНУ ОСВІТУ. Одночасно з підвищенням зарплати вчителям — підвищити й працівникам дитячих садків i дитбудинків. Цього року педагогам підняли зарплату з 1 січня, а працівникам дошкільної освіті — тільки з 1 вересня. Такий самий підхід влада планує застосувати і в 2018 роцi. РПЛ вимагає підняття заробітної плати всім представникам педагогічної сфери — від дитсадочка до університету.
 
ПРИБРАТИ ЗРІВНЯЛІВКУ. Завдяки тому, що Радикальна партія добилася підвищення мінімальної заробітної плати з 1600 до 3200 грн., багатьом людям стало жити трохи легше. Водночас через недолугі дії влади панує тотальна несправедливість у нарахуванні зарплати. Особливо у сфері освіти та медицини. Коли лікар-інтерн, який провчився 8 років, отримує таку саму зарплату, як і санітарка. Або коли вихователька в дитсадочку, яка має вищу педагогічну освіту, отримує «мінімалку», як і технічний персонал. Радикальна партія бореться з цією несправедливістю.