«Нобеля» з медицини та психології отримають американські учені за «внутрішній годинник»

03.10.2017
У понеділок розпочався «нобелівський тиждень». Першими були оголошені цьогорічні лауреати Нобелівської премії з медицини та психології.
 
Нобелівський комітет у складі 50 професорів Королівського інституту в Стокгольмі визнав гідними нагороди трьох американських учених «за відкриття молекулярних механізмів, які контролюють циркадні ритми».
 
Цьогорічні лауреати — Джеффрі Холл з Університету штату Мейн, Майкл Росбаш з Університету Брендіса у Волтхемі та Майкл Янг із Рокфеллерівського університету в Нью-Йорку. 
 
Словосполучення «циркадні ритми» відоме хіба що вченим-біологам, тому, простішими словам, йдеться про відкриття того, яким чином працює «внутрішній годинник» людини та інших живих організмів.
 
«Життя на Землі підпорядковане до обертів нашої планети. Ми віддавна знали, що всі живі організми, включно з людиною, мають внутрішні біологічні годинники, які дозволяють передбачати та пристосовуватися до ритмів дня. Але, власне, як діє цей годинник? Джеффрі Холл, Майкл Росбаш i Майкл Янг виявилися здатними заглянути всередину цього механізму та пролити світло на його роботу», — читаємо на сторінці Нобелівського комітету. 
 
Відкриття лауреатів пояснює, як рослини, тварини та люди пристосовують свій біологічний ритм та як він синхронізується з обертами Землі.
 
Під час досліджень науковці використовували мушок, які розмножуються на фруктах та овочах. Ученим вдалося виділити у них ген, що відповідає за біологічний ритм.
 
Яким може бути практичне застосування цього відкриття? Як було сказано під час прес-конференції, результати досліджень дозволять краще усвідомити нам значення добового ритму та зробити відповідні висновки щодо гігієни здорового сну.