Українські гандболістки здобули першу перемогу у відборі на ЧЄ-2018

03.10.2017
Українські гандболістки здобули першу перемогу у відборі на ЧЄ-2018

У матчі з хорватками свої бомбардирські обов’язки капітан «синьо-жовтих» Вікторія Борщенко (на фото) розділила з Наталією Воловник iз «Галичанки». (Фото з сайта xsport.ua.)

Так буває не завжди, проте, коли поруч перебуває якесь велике світило, ролі, як-то кажуть, розписані наперед.
 
Опинившись в одній відбірковій групі на ЧЄ-2018 iз чинним чемпіоном Європи та світу — командою Норвегії, вітчизняній жіночій збірній з гандболу автоматично випало боротися в квартеті за місце, відмінне від першого.
 
Однак якщо у футбольних кваліфікаціях — зокрема, планетарній — володар другого місця не отримує прямої перепустки до фінальної частини змагань, а змушений грати «стикові» матчі, то регламент Європейської гандбольної федерації без будь-яких умовностей зараховує й першу, й другу команди відбіркового квартету до числа майбутніх учасників Євро.
 
Про те, що в групі «1» відбору ЧЄ-2018 вітчизняна збірна не зможе претендувати на головну роль, стало зрозуміло у стартовому поєдинку, в якому «синьо-жовті» в гостях розгромно програли норвежкам.
 
Коли ж у паралельному поєдинку квартету хорватки переграли збірну Швейцарії, стало зрозуміло, що саме з «картатими» доведеться боротися за місце «під сонцем» українським гандболісткам.
 
Останнім часом гандбольна столиця країни перемістилася до Сум, де свої домашні матчі міжнародного масштабу проводять чоловіча й жіноча національні збірні України.
 
Атмосфера цього 260-тисячного міста посприяла доволі непоганому виступу наших гандболістів у відборі на ЧЄ-2018, і хоча підопічні Віталія Андронова до Хорватії не пробилися, під куполом Універсального легкоатлетичного манежу Сумського державного університету наші збірники, приймаючи потужні збірні Ісландії, Чехії та Македонії, не програли жодного матчу.
 
Знайомство українських гандболісток iз Сумами вийшло не таким удалим — у червні підопічні Бориса Чижова зазнали поразки від іспанок у першому матчі «плей-оф» кваліфікації на ЧС-2017.
 
Не потрапивши, в підсумку, на «мундіаль», «синьо-жовті» пішли на новий виток кваліфікаційної спіралі, аби спробувати повернутися до «пулу» постійних учасників фінальної частини ЧЄ, звідки наші гандболістки вилетіли, невдало пройшовши відбір на попередній континентальний форум.
 
Зрештою, поєдинок проти хорваток команда Чижова виграла, проте чотириочкової переваги виявилося замало, аби перекрити 13 балів «мінусового гандикапу», отриманого в матчі з титулованими норвежками.
 
Тож, попри успіх в очному протистоянні, вище в турнірній таблиці наразі перебуває саме Хорватія, котра свій поєдинок проти найсильнішої команди Європи та світу ще не грала.
 
Зрештою, аби робити бодай проміжні підсумки в нашому квартеті, варто дочекатися завершення першого кола відбору.
 
До екватору кваліфікації команди підійдуть лише в березні наступного року, коли «картаті» поміряються силами з непереможними норвежками, а «синьо-жовті» завітають у гості до аутсайдера групи — збірної Швейцарії, котра програла обидва стартові поєдинки відбору на ЧЄ-2018. 
 
 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи-2018. Жінки. Кваліфікація. Група 1. Україна — Хорватія — 26:22 (16:11; Воловник (8), Борщенко (6)). Швейцарія — Норвегія — 12:29.
Турнірне становище: Норвегія — 4, Хорватія — 2 (різниця м’ячів — «0»), Україна — 2 («-9»), Швейцарія — 0.
* * *
Ліга чемпіонів. Чоловіки. Група D. 3-й тур. «Монпельє» (Франція) — «Мотор» (Україна) — 28:20. «Чеховські ведмеді» (Росія) — «Бешикташ» (Туреччина) — 27:29, «Металург» (Македонія) — «Спортинг» (Португалія) — 28:27.
Турнірне становище: «Монпельє» — 6, «Мотор», «Бешикташ» — 4, «Спортинг», «Металург» — 2, «Чеховські ведмеді» — 0.