Ціна незалежності: чому світ проти утворення курдами власної держави

29.09.2017
Ціна незалежності: чому світ проти утворення курдами власної держави

Курди сьогодні єднаються навколо свого прапора.

Виборча комісія Іракського Курдистану оприлюднила результати референдуму, який відбувся в цій автономній частині Іраку в понеділок.

 

На голосування було винесене єдине питання: «Чи хочете ви, щоб регіон Курдистан і курдські території за його межами стали незалежною державою?».

 

І 92,7% виборців із понад трьох мільйонів відповіли ствердно.

 

Курдські лідери кажуть, що підтримка незалежності на референдумі дасть їм мандат, завдяки якому вони розпочнуть переговори про відокремлення з центральним урядом у Багдаді та сусідніми країнами.

Не втратити курдів разом із нафтою 

Сусіди Іраку — Туреччина, Іран і Сирія — виступають проти курдського референдуму за суверенітет, побоюючись зростання сепаратистських настроїв серед курдів, які живуть на їхніх територіях.
 
Результати оголосили попри заклики прем’єр-міністра Іраку Хайдера Абаді про їх «скасування». Він закликав курдів вести діалог із Багдадом «у рамках Конституції». 
 
На території Іракського Курдистану розташовані найбільші нафтові родовища Іраку, тому офіційний Багдад побоюється не лише можливого розпаду країни і громадянської війни, а й втрати головних джерел поповнення бюджету.
 
Іракський парламент попросив прем’єр-міністра розгорнути війська до «нафтових» районів Кіркука та інших суперечливих областей, які перебувають під контролем курдських сил.
 
Поки курди святкують результат референдуму та закликають Багдад до діалогу в нових реаліях, парламент Іраку проголосував за відправку військ у провінцію Кіркук, де вони взяли під контроль усі аеро­порти та прикордонні переходи на території Курдистану.
 
Управління цивільної авіації оголосило про скасування міжнародних рейсів з аеропортів Ербіля та Сулейманії, починаючи з сьогоднішнього дня.
 
«Ми засуджуємо будь-які спроби поширення ідей расизму та етнічних поділів, які сприяють поверненню на наші території тероризму. Терористи використовують нашу роз’єднаність», — заявив прем’єр-міністр Іраку Хайдер Аль-Абаді.
 
Влада вже заявила про намір розслідувати в судовому порядку дії курдських чиновників, які підтримали референдум, включно з главою регіону Масудом Барзані.
 
Центральна влада Іраку визнала курдський референдум про незалежність незаконним і виставила курдам ультиматум повернути регіон у конституційне русло впродовж трьох днів, тобто до сьогоднішнього дня.

Світ підтримує Багдад 

Розсіяні по територіях Туреччини, країн Близького Сходу та Європи курди виступають за створення власної держави з кінця Першої світової війни і розпаду Османської імперії. Свій прапор курди мають уже близько ста років.
 
Ще 1919 року, коли країни-переможці у Першій світовій проводили в Парижі консультації про майбутній розподіл території колишньої Османської імперії, курдська делегація представила стяг-триколор, що мав червону, білу та зелену смуги із сонцем посеред центральної білої смуги.
 
Обіцяної тоді держави курди не отримали, тож сьогодні вони єднаються навколо свого прапора.
 
Окрім Ізраїлю, який єдиний виступив на підтримку курдських прагнень до незалежності, та США, які висловились одночасно і на підтримку єдності Іраку, і на підтримку прагнень курдів до незалежності, ніхто на міжнародній арені не радіє разом iз курдами.
 
У суперечці ­довкола незалежності курдів ФРН підтримує ­цілісність Іраку. Міністр закордонних справ ФРН Зіґмар Ґабріель 26 вересня ще раз висловив своє невдоволення плебісцитом.
 
Курдські посадовці дійшли рішення про проведення плебісциту «без огляду на застереження, попередження і всупереч одноголосним порадам міжнародної спільноти», заявив Ґабріель.
 
Водночас він наголосив, що референдум не має правової сили — особливо що стосується так званих спірних областей.
 
Ідеться, передусім, про багатий нафтою регіон навколо Кіркука. Він насправді не належить до Автономного регіону Курдистан.
 
Однак після вигнання бойовиків терористичного угруповання «Ісламської держави» (ІД) його контролюють курдські пешмерга.
 
За високої явки вони також підтримали курдську незалежність, що особливо роздратувало центральний уряд у Багдаді. Саме тут є загроза ескалації конфлікту.
 
Спеціальне шиїтське ополчення, мобілізоване з населення, бряцає зброєю на тлі ймовірного відділення регіону. Зокрема і через це Ґабріель закликає всі сторони «утриматися від будь-якої ескалації чи силових дій».
 
Глава МЗС Франції Жан-Ів Ле Дріан застеріг владу Іракського Курдистану, що оголошення незалежності цього автономного регіону може спричинити дестабілізацію ситуації на всьому Близькому Сході. Одночасно він закликав федеральний уряд у Багдаді розширити автономні права курдів. 
 

ДОВІДКА «УМ»

Курди — один iз найбільших народів світу без власної держави. У самому Іраку мешкають 8,5 мільйона курдів, у Туреччині — 20 мільйонів, Сирії — 3,6 мільйона, в Ірані — 12 мільйонів, кілька мільйонів у Європі, США та інших країнах світу. Курдів у світі загалом нараховується близько 40 мільйонів.