Адвокат Ільмі Умерова назвав винесений йому вирок «уповільненою стратою»

29.09.2017
Активіста  кримськотатарського Медж­лісу Ільмі Умерова   засудили на два з половиною роки тюремного ув’язнення в колонії-поселенні за слова «Крим — це Україна!».
 
Цей злочинний вирок судді в анексованому Росією Сімферополі винесли  хворій людині, яка має інвалідність та змушена щодня вживати ліки.
 
— Жорстокий вирок обумовлений винятково приналежністю Ільмі Умерова до кримськотатарського народу, — каже його адвокат Микола Полозов. — Кремль дав жорстку установку на репресії в Криму проти інакодумців та патріотів України. Якщо для відбування покарання Умерова відвезуть на материкову частину Російської Федерації або у Сибір, це буде просто катастрофою для його життя. Адже отримати допомогу від адвокатів, лікарів або родичів стане майже неможливо.
 
Ільмі Умеров на суді у своєму останньо­му слові заявив, що представники кримськотатарського народу проявили свою громадянську позицію прихильності цілісності України і до сих пір, у переважній більшості, її не змінюють.
 
Саме за це вони опинилися під котком репресій окупаційної влади, що де-факто встановилася в Криму.
 
— Сьогодні в Криму зрадники України судять тих, хто її не зрадив! — сказав на суді Ільмі Умеров. — Росія вчинила акт агресії щодо України, окупувавши та анексувавши мою Батьківщину — Крим! Боротьба триває, незалежно від змісту вироку!
 
Адвокат Марк Фейгін заявив, що якщо лідери «нормандської четвірки» не вплинуть на рішення суду по його підзахисному, то Ільмi Умеров помре через важку хворобу.
 
«Керівники країн-учасниць «нормандського» формату повинні вжити заходів для порятунку життя Умерова, — заявив він. — Якщо Умерова таки відправлять до колонії — він просто загине там з вини злочинної влади Криму». 
 
Відзначимо, що за останні декілька днів ангажований Кремлем суд Сімферополя виніс відразу три злочинні вироки для патріотів України.
 
Так, на термін три роки в’язниці умовно з позбавленням права займатися професійною діяльністю засудили журналіста «Радіо «Свобода» Миколу Семену.
 
А от відомого лідера кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза засудили аж на вісім років позбавлення волі!
 
— Злочинні рішення, які виносить підконтрольний Кремлю суд, явно свідчать про те, що на окупованому півострові людей пресують за будь-яке інакомислення, — говорить директор Amnesty International Ukraine Оксана Покальчук. — Неприпустимо виносити вироки, які самі по собі є злочином проти прав та свобод громадян.
 
Нагадаємо, навесні цього року Європарламент прийняв резолюцію щодо арештантів Кремля та визнав цих людей політичними в’язнями.
 
Євродепутати жорстко засудили протиправні дії окупаційної влади в Криму.
 
До спільної роботи підключилися лідери таких правозахисних організацій, як Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група та Медійна ініціатива за права.
 
Список осіб, проти яких спецслужби Росії застосовували тортури, фізичне та психологічне насильство — постійно розширюється. Серед ув’язнених є люди мистецтва та представники релігійних конфесій. Усі вони, незважаючи на різний їх статус та умови утримання, є жертвами агресії Російської Федерації проти України.
 
— Нині злочинна влада Росії продовжує незаконно переслідувати людей та кидати їх у тюрми, — заявила координатор медійної ініціативи за права людини Марія Томак. — У нас є інформація щодо бiльш ніж 200 в’язнiв, проти яких сфабриковані фейкові справи. Під коток репресій потрапили патріоти України та представники кримськотатарського народу. Серед ув’язнених є донецький учений, релігієзнавець Ігор Козловський, відомий український режисер Олег Сенцов, солдат Станіслав Клих, батько чотирьох дітей Алі Асанов, а також численні фігуранти так званих «справ диверсантів» та багато інших. Росія використовує цих людей як політичних заручників, як засіб тиску на Україну та Захід.
 
Агресія Кремля та бездушне ставлення до людей змушують лідерів світових правозахисних організацій активніше об’єднуватися з метою захисту прав мешканців окупованого півострова від карального режиму країни-агресора.