Вишеградська група пообіцяла активну підтримку реформ в Україні

27.09.2017
У рамках головування Угорщини у Вишеградській групі 2017/2018, яке почалося 1 липня,  посли країн В4 в Україні  провели у Києві спільну прес-конференцію.
 
Посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень нагадав, що його країна у В4 головує вп’яте.
 
Він підкреслив, що економічне зростання у країнах групи перевищує рівень інших європейських країн.
 
Не оминув сказати і про те, що у форматі В4+ Україна є важливим гравцем, як і інші держави-партнери, що не входять до групи.
 
Нагадаємо, об’єднання чотирьох центральноєвропейських країн — Польщі, Чехії, Угорщини і Словаччини — з’явилась унаслідок зустрічі президентів Польщі Леха Валенси і Чехословаччини Вацлава Гавела та прем’єра Угорщини Йожефа Антала 15 лютого 1991 року в угорському місті Вишеград, після ухвалення Вишеградської декларації.
 
Головною метою тоді була названа інтеграція до євроатлантичних структур.
 
Появу після розпаду Чехословаччини  нового регіонального утворення диктували спільність цілей закордонної політики, спільність історичного досвіду та географічна близькість.
 
Були ухвалені умови про лібералізацію торгівлі в межах групи, що спричинило появу в 1993 році Центральноєвропейського порозуміння про вільну торгівлю (CEFTA).
 
У 1994—1998 роках зусилля країн Вишеграда переважно були спрямовані радше на інтеграцію з ЄС і НАТО, ніж на лобіювання взаємних інтересів, зустрічі голів держав відбувались нерегулярно.
 
Наприкінці 2004 року президент Польщі Александр Кваснєвський зазначив, що Вишеградська група може виступати зі спільними ініціативами, які стосуватимуться політики ЄС щодо її східних сусідів, у тому числі України, і мати істотну роль у побудові площини європейських цінностей.
 
У червні 2005 року прем’єр-міністри країн «Вишеградської четвірки» зустрічалися з українською колегою, обговорювали питання енергетичної співпраці, зокрема, пов’язані з розвитком нафтових та газових магістралей, а також у сфері транспортування електроенергії. 
 
Тоді були сподівання, що В4 візьме шефство над Україною щодо вступу в Європейський Союз. Ідеться про те, що після вступу в ЄС Україна може приєднатися до «Вишеградської четвірки».
 
На початку  2006-го  міністр оборони України звернувся у Будапешті  на  зустрічі міністрів оборони країн Вишеградської групи  до своїх колег iз проханням надати Україні методичну й експертну підтримку щодо набуття членства в НАТО.
 
У листопаді 2014 року на зустрічі у Братиславі Президент України Петро Порошенко та президенти країн «Вишеградської четвірки» домовились про започаткування нового формату співробітництва, зокрема постійної взаємодії на рівні міністрів закордонних справ та оборони країн «Вишеградської четвірки» та України.
 
А у грудні 2014 року Петро Порошенко під час зустрічі з делегацією країн Вишеградської групи в Києві висловив сподівання, що «Вишеградська четвірка» зміниться з V4 на V5 за участю України.
 
Міністр закордонних справ Польщі Гжегож Схетина заявив, що Польща підтримає Україну, якщо вона захоче вступити до «Вишеградської четвірки».
 
Щоправда, про приєднання будь-якої країни до  В4 нині вже не йдеться, про це нагадав на прес-конференції у Києві Посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень.
 
У  ході засідання начальників генеральних штабів країн «Вишеградської четвірки», в якому взяв участь начальник Генштабу України Віктор Муженко у червні два роки тому, було заявлено про намір поглибити військову співпрацю з Україною.Нині така допомога відбувається у рамках співробітництва з НАТО та ЄС.
 
І Радек Матула, надзвичайний і повноважний посол Чеської Республіки в Україні,  і Юрей Сівачек, Надзвичайний і Повноважний Посол Словацької Республіки в Україні, й Ерно Кешкень, присутні на прес-конференції, і представник Польщі (посол Ян Пєкло не зміг бути у Києві), запевнили, що готові підтримувати Україну й надалі у прагненні ставати європейською демократичною країною, в якій проводять дієві реформи і борються з корупцією. Добрі сусіди — за мир в Україні.