Без хімії: Україна посіла 11-е місце в Європі за площами під органічним землеробством

27.09.2017
Без хімії: Україна посіла 11-е місце в Європі за площами під органічним землеробством

В Одесі відбулась міжнародна конференція щодо вдосконалення прозорості ланцюгів постачання органічної сільськогосподарської та харчової продукції.
 
 
Оскільки цей напрям як усередині країни, так і в цивілізованому світі розглядають як один iз найперспективніших, захід зібрав понад 160 учасників з України, країн ЄС та США.
 
Організаторами конференції стали дослідницький інститут органічного сільського господарства (FiBL), GfRS, Агро-Еко-Інститут Луї Болкау співпраці з Міжнародною Федерацією органічних сільськогосподарських рухів (IFOAM).
 
Обговорювали нагальні питання, пов’язані з міжнародною торгівлею в галузі органічного сільського господарства.
 
 
«Конференція забезпечла прямий діалог iз нашими партнерами, зважаючи на ключове місце України на «органічній» мапі світу та виходячи з глобальних викликів. Вони постали сьогодні перед усіма зацікавленими сторонами органічного ринку через недосконалість існуючих механізмів контролю та простежуваності органічної продукції від виробника до кінцевого споживача. Тема над­звичайно важлива для всіх великих гравців органічного ринку, і ми отримали можливість плідно подискутувати і з представниками Єврокомісії, і з представниками USDA», — ділиться враженнями від конференції Ольга Трофімцева, заступник міністра агрополітики. 
 
У рамках міжнародного форуму предметно обговорювали, як  підвищити прозорість усіх ланцюгів в органічному секторі та конкретні кроки, що мають бути здійснені на рівні урядів країн для запобігання шахрайству в галузі.
 
Україна, як запевнили її представники, цілком усвідомлює свої зобов’язання щодо впровадження повноцінної системи державного регулювання та контролю в галузі органічного сільського господарства.
 
Адже партнери в США чи ЄС, де українська органіка найчастіше споживається, очікують від нас не лише формальної імплементації норм нового законопроекту №5448 (він наразі чекає на голосування у ВРУ), а й швидкого створення відкритої та прозорої бази виробників органічної продукції в Україні.
 
Ці два важливі кроки допоможуть нам зробити український ринок органічних товарів прозорим і простежуваним та забезпечать аргументами при спілкуванні з імпортерами української продукції у випадку фальсифікацій чи недобросовісної конкуренції.
 
За словами Ольги Трофімцевої, як представники Європейської Комісії, так і представники USDA погодилися, що основними інструментами підвищення рівня прозорості торговельних ланцюгів в органічному секторі мають бути активне використання новітніх інформаційних технологій та швидкий обмін інформацією між уповноваженими органами державного контролю країн-експортерів та імпортерів.
 
Сприятиме співпраці й створення універсальної бази даних щодо виробництва та торгівлі органічною продукцією, уніфікація правил та вимог до виробників, органів сертифікації та контролю.
 
Всі озвучені кроки можуть бути реалізовані лише спільними зусиллями. Україна ініціювала і підтримуватиме роботу в цьому напрямi.
 
Не в останню чергу — щоб виправити не надто позитивний власний імідж  постачальника такої продукції.
 
«Сподіваюся, ми дотримаємося принципу рівної відповідальності всіх гравців впродовж ланцюга збуту продукції.  У випадках фальсифікації органічної сільськогосподарської продукції чи іншому шахрайстві відповідальність ляже на конкретні підрозділи, винні в кожному виявленому факті, незалежно від того, будуть це виробники, трейдери-посередники чи сертифікуючі або контролюючі органи, в тому числі в країнах-імпортерах», — наголошує Ольга Трофімцева.
 
За результатами конференції її учасники прийняли спільну декларацію, в якій зафіксовані основні напрацювання даного заходу та сформульовані наступні кроки, що допоможуть підвищити рівень прозорості ланцюгів збуту органічної сільськогосподарської та харчової продукції в світі.   
 

ДОВІДКОВА

За даними прес-служби Мінагрополітики, Україна займає 11-те місце в Європі за площею сертифікованих земель для органічного сільського господарства. Ключові країни, що імпортують українську органіку: Німеччина, Австрія, Польща, Італія, Франція, Нідерланди, Данія, Швейцарія, США, Канада. Статистика щодо органічного виробництва, за даними моніторингу, проведеного МінАПК та Офісом підтримки реформ, станом на 31.12.2016 року, наступна:
  • площа сертифікованих органічних земель — 156 879 га; 
  • загальна площа сільськогосподарських земель, які контролюються сертифікаційними органами — 306 366 гa;
  • загальна кількість органічних операторів — 414 (у тому числі: 128 трейдерів, переробників, операторів без даних щодо загальної площі земель та сертифікованої площі);
  • 17 сертифікаційних органів (Регламент ЄС № 1235/2008) — основа для реєстру органічних сертифікаційних органів в Україні.
 

ДО РЕЧІ

Як доводять українські підприємці, органічне сільське господарство  не конче потребує глобальних державних програм і просторих земельних угідь.
 
Ним цілком успішно можна займатися й у межах домашньої теплиці.
 
Вінницький агроном Олександр Джига поділився з сайтом vlasno.info, як, використовуючи досвід іноземних колег, можна зібрати вдома щедрий врожай органічних овочів і захистити їх від шкідників. 
 
— Останні кілька років займаюсь овочами. Побудував теплицю аркового типу, вкривши її спеціальною французькою двошаровою плівкою, яку можна не знімати протягом десяти років. Така теплиця добре захищена від вітру й витримує до 150 кілограмів зовнішнього навантаження. Навіть найсильніші завірюхи їй не страшні. Позаминулого року вирощував у ній перець, минулого — помідори, цього року вирішив висадити огірки.
 
Переконався, що щедрий врожай можна зібрати, не вдаючись до генної модифікації чи витравки рослини хімічними препаратами. Лише необхідно трохи поцікавитись і почитати, — у природі все давно придумано. Також уже десятки років агрономи вивчають рослини й знають безліч найпростіших секретів отримання гарного врожаю без хімічних добавок. Наприклад, можна мікоризувати огірки органічним препаратом на основі чорного трюфеля. Він  стимулює рослину краще рости. Також дуже важливо знати про сусідство рослин, яке має позитивний вплив. Скажімо, у цій теплиці я посадив горіхи, наділені властивістю віднаджувати кліщів на огірках.
 
У кожної рослини є «друзі» та «антагоністи»… Існує міф: якщо вирощувати органічні рослини, то в них необхідно вкласти в сім разів більше, ніж в оброблені «хімією». Але світові науковці розробили безліч винаходів, які допоможуть виростити корисну продукцію з мінімальними затратами. Багато їжджу на різні виставки й форуми. На одному з них побачив унікальний компресор, який може розмножувати мікроорганізми. Вивчив його будову, купив усе необхідне й зробив агрегат за американською ліцензією. Отримав суттєву економію, адже біооферментовані добрива (живі бактерії), які підживлюють рослини, допомагають їм швидше рости, що коштують у магазинах досить дорого, я розмножую тепер удома.
 
Купую концентрати спеціальних біодобавок, у цьому апараті створюю для них потрібні умови й починаю розмножувати. За дві доби п’ять літрів розмножую до тисячі літрів, цим самим  економлю до 150 тисяч гривень на добавках. Такі добавки дуже корисні для рослин, бо вони насичені безліччю корисних речовин. Після обробки рослини таким препаратом ґрунт не зношується, й що б ви не посадили наступного року, врожай буде також дуже гарним.
 
У теплиці я використовую натрієві лампи, які розроблені спеціально для рослин. Одна така лампа споживає 600 Вт електроенергії, тобто в 15 разів менше, ніж звичайна кімнатна лампочка. Ще є світлодіодні лампочки з фітоспектром iз кількох кольорів: червоного, рожевого, синього, фіолетового, голубого. Кольори підібрані спеціально, адже саме їх споживає листок. Завдяки такому освітленню рослина набуває природного кольору й не потребує сонячного освітлення, — говорить агроном.
 
Органічна продукція вдвічі-втричі дорожча за неорганічну, й тому навіть дрібні фермери, які вирішили зайнятися вирощенням такої продукції, експортують її за кордон або працюють напряму з ресторанами чи базами курортного відпочинку.