Бубка опинився в центрі корупційного скандалу довкола виборів господаря Олімпіади-2016

22.09.2017
Бубка опинився в центрі корупційного скандалу довкола виборів господаря Олімпіади-2016

Відомий французький стрибун із жердиною Рено Лавіллені та Сергій Бубка на останньому, проведеному в Донецьку в 2014 році, турнірі «Зірки з жердиною».

Усе почалося з того, що в 2015 році французькі правоохоронці за підозрою в корупції заарештували колишнього керівника Міжнародної федерації легкої атлетики (ІААФ) Ламіна Діака, однією з претензій до якого було отримання хабара від Всеросійської федерації легкої атлетики за приховування інформації щодо допінгових справ російських атлетів.
 
 
Чим закінчився для Росії той неймовірної сили допінговий скандал — відомо: ІААФ, яку після сенегальця Діака очолив британець Себастьян Кое, відсторонило російських атлетів від усіх змагань, включно з Олімпіадою-2016 та чемпіонатом світу-2017.
 
 
А от корупційний клубок, сплетений навколо колишнього очільника світової легкої атлетики, котрий аж 16 років очолював це господарство, французька поліція, схоже, розплутуватиме ще довго.
 
 
Приміром, впливове французьке видання «Ле Монде» днями опублікувало інформацію, котра кидає корупційну тінь на легендарного в минулому атлета, а нині поважного спортивного функціонера Сергія Бубку.
 
Мовляв, фінансова розвідка Франції має дані, що нинішній перший віце-президент ІААФ, член Виконкому Міжнародного олімпійського комітету, а також багаторічний очільник Національного олімпійського комітету України начебто причетний до купівлі голосів під час виборів господаря Літніх ігор-2016 та інших великих міжнародних змагань.
 
Французькі журналісти детально наводять ланцюг, який, начебто, був використаний для передачі «підкупних» 45 тисяч доларів.
 
У наведеній схемі, окрім прізвища сина Ламіна Діака — Папа Массата, також згадується й колишній президент Всеросійської федерації легкої атлетики Валентин Балахнічев, який, до слова, в 2016 році за скандальні допінгові справи отримав пожиттєву дискваліфікацію.
 
На той час — а йдеться про 2009 рік, коли, власне, й відбувалися вибори майбутнього господаря Ігор-2016, — Балахнічев очолював бухгалтерський відділ ІААФ, відтак не міг не знати про рух усіх коштів рахунками організації.
 
Зрештою, відсторонений від спортивного життя російський функціонер каже, що перераховані Бубкою 45 тисяч доларів стосувалися не вибо­рів господаря Олімпіади-2016, а мали стосунок до міжнародного турніру «Зірки жердини», котрий упродовж багатьох років курував саме Сергій Бубка. 
 
«Я можу сміливо стверджувати, що мій голос за вибори олімпійської столиці-2016 ніхто не купував і про жодну корупцію з мого боку не може бути й мови. Le Monde помиляється. Цей платіж у 2009 році Валентину Балахнічеву був призначений на розвиток всесвітньо відомого турніру «Зірки жердини» в інших містах», — зауважив Бубка.
 
За словами Балахнічева, уся ця «потужна» справа з переказом 45 тисяч доларів — нонсенс і вигадана, аби нашкодити знаному спортивному функціонеру з України.
 
Реакція нового очільника ІААФ Себастьяна Кое, котрий демонструє нульову толерантність до корупції в своєму господарстві, наразі невідома.
 
Утім, з огляду на аналогічні фінансові скандали з непрозорими грошовими винагородами, котрі мали місце у світовому футболі, й від яких постраждали найвищі керівники ФІФА та УЄФА — Зеп Блаттер та Мішель Платіні відповідно, майбутнє нашого славетного співвітчизника в міжнародних керівних органах опинилося під потужним ударом.