Чорноморські експортери зерна потіснили австралійських та американських конкурентів

19.09.2017

У серпні морські порти України на 67 відсотків збільшили експортні обсяги зернових.

Після чотирьох рекордно врожайних для країн Східної Європи років експортери Чорноморського регіону отримали можливість розширити обсяги поставок пшениці на світовому ринку за рахунок нижчих цін. 

Азії смакує пшеничний хліб

Як повідомляє Reuters.com, основна частка — понад 40 відсотків із загального обсягу експорту чорноморського зерна — припадає на Азію.
 
Якщо минулого року в серпні поставки з України та РФ у цей регіон становили 2,524 млн. тонн, а роком раніше — 2,079 мільйона, то нинішній серпень уже зафіксував рекордні 2,762 млн. тонн.
 
Конкуренція з Австралією, яка традиційно домінувала на азійських ринках, знизилася з кількох об’єктивних причин.
 
У плюс для нас зіграло і зниження цін на нафту, забезпечивши порівняно дешевий фрахт суден для перевезення зерна.
 
Поставки з регіону Чорного моря склали також відчутну конкуренцію США в Північній Африці й на Близькому Сході за останні кілька років.
 
Розглядається подальше збільшення поставок в Азію як регіон зі зростаючим населенням і мінливими звичками харчування. 
 
Наприклад, у другого після Єгипту світового імпортера пшениці, Індонезії, споживання більш ніж подвоїлося за останнє десятиліття.
 
Японія і Південна Корея також активізували пшеничний імпорт.
 
Індія, зіштовхнувшись із нестачею власного врожаю через негоду, в минулому році провела найбільші за десятиліття закупівлі пшениці, а в Китаї зростає попит на більш високий клас зернових.
 
Тим часом якість чорноморської пшениці піднімалася з кожним роком, і в цьому році вона вже така сама, як і в австралійської.
 
При цьому заготовачі борошномели Південно-Східної Азії мають можливість платити менше на $40-50 за тонну пшениці з регіону Чорного моря. 

Цінова гойдалка

На старті 2016/17 маркетингового року ціни на пшеницю впали до $154-168 за тонну FOB через рекордно високе світове виробництво, а також зростання пропозицій на внутрішньому ринку.
 
Експортні ціни на українську пшеницю на старті 2017/18 маркетингового року перевищили аналогічні показники минулого сезону і продовжують зростати.
 
Так, на умовах поставки EXW-елеватор та СРТ-порт на 100 гривень за тонну піднялася ціна на зерно продовольчих класів. А вартість українського борошна на експортному ринку, за інформацією експертів Аграрного союзу України, зросла на 10 доларів за тонну.
 
Фуражна пшениця додала більше, ніж продовольча: 150—200 гривень за тонну на EXW-елеватор та 150—180 гривень за тонну на СРТ-порт. Таке зростання зумовили кілька чинників.
 
Окрім підвищення попиту, позитивну роль відіграло і послаблення гривні відносно долара, забезпечивши підтримку внутрішнім цінам. 
 
Разом iз пшеницею підросли і ціни на українську кукурудзу: на умовах поставки на EXW-елеватор вони теж додали 100 гривень за тонну.
 
На експортному ринку ціна поки що піднялася на 2 долари за тонну, повідомляє Аграрний союз України. 
 
Прогноз виробництва цієї культури в Україні тим часом дещо знизився. За даними вересневого звіту Мінсільгоспу США, в Україні очікується виробництво кукурудзи на рівні 27,5 млн. тонн, що на мільйон нижче від попередніх прогнозів. 

Якість на ціну мало вплинула

Погодні умови в Україні не дозволили реалізувати заплановане підвищення валового збору продовольчої пшениці, повідомив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства України Максим Мартинюк.
 
За його словами, формування класності зерна пшениці — дуже складний процес, що великою мірою залежить від погодних умов. 
 
«Засіявши пшеницею 6,5 млн. гектарів, ми очікували цього року отримати більшу кількість продовольчої пшениці вищої якості. Зокрема, очікували великий валовий збір пшениці другого класу. Але ці прогнози не справдились, співвідношення продовольчої і фуражної пшениці збереглося на рівні минулого року. Після збирання урожаю в зерні ще деякий час протікають біохімічні процеси, рівень протеїну змінюється, а разом з ним знижується й класність пшениці», —  пояснив заступник міністра. 
 
Утім, зважаючи на вищі затрати виробників, спрямовані на збереження якості продовольчої пшениці, нинішнє співвідношення цін між нею і фуражним зерном майже не позначається на підсумковому прибутку.