Альтернатива від радикалів: Ляшко відповів на послання Порошенка

19.09.2017
Альтернатива від радикалів: Ляшко відповів на послання Порошенка

Олег Ляшко пропонує альтернативу економічній політиці влади.

У своєму щорічному посланні Президент Порошенко проголосив речі, несумісні з побудовою економічно успішної України.

Я і команда Радикальної партії маємо якісно інше бачення розвитку економіки та модернізації країни.

Підсумки реформ

Порошенко вважає: «Запровадження безвізових поїздок — на даний момент головний підсумок трирічної нашої спільної реформаторської роботи».
 
А я, як і мільйони українців, на жаль, бачу головним підсумком реформ влади невиправдані очікування, втрачені можливості і посіяну зневіру.
 
Збільшення безробіття, бідності та еміграції — те, про що мовчать Порошенко і влада, прикриваючись «безвізом». Все це можна і потрібно виправити! 
 
Президент Порошенко констатує, як сторонній спостерігач, ніби йдеться не про нього і ніби ці настрої людей не мають під собою об’єктивних підстав: «Факт залишається фактом: суспільство незадоволене життям і владою».
 
Не визнаючи власних помилок, влада планує продовжити провальний економічний курс. Курс, який робить Україну вічним боржником і сировинною колонією Європи, а українців — вимушеними емігрантами й заробітчанами на чужині.

Мета реформ

Навіть щодо «точки призначення» ми кардинально розходимось iз Президентом Порошенком. Він акцентує питання «…яким чином ми збираємося рухатися далі до кінцевої мети — вступу до Європейського  Союзу».
 
Я ж вважаю таку постановку питання фундаментально помилковою та навіть більше — принизливою для українців!
 
Переконаний, що метою реформ має бути безпечне, якісне, щасливе й довге життя українців у власній країні! Такі країни, як Норвегія, Данія, Швеція, Фінляндія, є чудовим прикладом.
 
Вони входять у першу десятку за рейтингом щастя населення, Україна ж посідає лише 132-ге місце зi 155.
 
Вони також займають одні з найвищих позицій у світі за індексом людського розвитку (ООН). Реальний ВВП на душу населення цих скандинавських країн у 5-7 разів вищий, ніж в Україні, очікувана тривалість життя, яка є важливим показником якості життя, на 8-10 років довша, ніж в Україні, видатки на охорону здоров’я на душу населення — у 5-9 разів більші, ніж у нас. 
 
І ці успішні країни, до речі, не прагнуть постійно кудись «приєднуватись»: Норвегія, наприклад, не є членом ЄС, а Данія та Швеція, хоч і в ЄС, але не входять в зону Євро.
 
Успішні країни об’єднує те, що вони мають бачення власних національних інтересів і пріоритетів, власну державну політику, а також владу, яка послідовно втілює їх у життя.
 
Це те, чого ми прагнемо для України. І ми це обов’язково зробимо!

Головні виклики

Президент патетично стверджує: «Наш сценарій — оптимістичний, і назва цьому сценарію — «Успішна європейська Україна успішних українців».
 
Перемога залежить, серед іншого, і від того, чи зможемо ми правильно діагностувати головні виклики і дати на них зараз адекватні відповіді». І тут я з ним повністю згоден.
 
Але чотирма головними викликами Порошенко вважає вибори 2019 року, спротив реформам «груп впливу», популізм та загрозу анархії й отаманщини.
 
Це ще раз підкреслює, що він мислить, як політик — короткозоро і кон’юнктурно в межах електорального циклу, а не як державний діяч — стратегічно і далекоглядно в інтересах країни.
 
Коли капітан бачить не далі свого носа, корабель не матиме твердого й вірного курсу.
 
Реальні, а не уявні ключові соціально-економічні виклики для країни наша команда ідентифікувала в Антикризовому плані розвитку економіки:
 
1) масова бідність українців; 
2) високий рівень безробіття;
3) дефіцит інвестицій;
4) деіндустріалізація та примітивізація експорту;
5) макрофінансова нестабільність та зовнішня фінансова   залежність;
6) енергетична неефективність та імпортозалежність;
7) надмірна тіньова економіка та соціальна несправедливість;
8) корумпованість державних структур та інституційна слабкість;
9) вичерпання природних ресурсів;
10) втрата людського капіталу.
 
Ми запропонували чіткі системні рецепти подолання цих викликів. І, навіть  перебуваючи в опозиції, щоденно працюємо над реалізацією цих рецептів.

Рівень амбіцій

Президент наголошує: «Ми і цього року прогнозуємо зростання на рівні 1,8%. Ми очікуємо прискорення зростання економіки до 4% у 2020 році». 
 
Це відверте проголошення того, що влада планує поставити економіку на паузу та залишитись економічним карликом і ніколи не наздогнати Європу за рівнем життя!
 
Відповідно, під цей рівень амбіцій і завдань влада, очевидно, обиратиме й інструменти.
 
Такий план — це збереження сировинно-феодальної економіки та консервація масової бідності в країні. Адже з такими темпами ми Польщу зразка 2016 року будемо 30 років наздоганяти, якщо вона стоятиме на місці. Це шлях у нікуди!
 
Наш план — принципово інший. Як заповів нам великий українець, співзасновник Все­світнього економічного форуму в Давосі, член Римського клубу Богдан Гаврилишин у своїй доповіді «До ефективних суспільств»: «Найважливіше завдання — збільшити темпи зростання ВВП до 8-10% на рік на фоні зменшення інфляції».
 
Ми сприймаємо цей заповіт Богдана Дмитровича як чіткий дороговказ.
 
Для його втілення в життя командою Радикальної партії на чолі з моїм заступником з економічної політики Віктором Галасюком був розроблений Антикризовий план розвитку економіки.
 
Ми публічно запропонували його Президенту, Прем’єр-міністру та голові парламенту.
 
Разом з колегами з інших фракцій зареєстрували у Верховній Раді проект Постанови №6346 «Про зміну економічної політики держави для захисту національних інтересів, розвитку економіки, подолання масової бідності та підвищення рівня життя громадян України».
 
Будемо домагатись його прийняття та якнайшвидшої зміни економічного курсу країни!

Ключові пріоритети

Президент наголошує: «Земельний ринок і приватизація — це два найшвидші і найнадійніші способи швидко залучити в Україну достойний обсяг інвестицій.
 
Друзі мої, це не тільки інвестори кажуть. Впевнений у тому, що це спільна позиція світу».
 
Мені соромно, що Президент сучасної Європейської країни, якому народ довірив владу, може так короткозоро мислити, так відверто вводити в оману суспільство і так ціле­спрямовано діяти всупереч національним інтересам,  та ще й прикриваючись думкою іноземців.
 
Масштабна індустріалізація, розбудова інфраструктури, продукування й запрова­дження інновацій, плекання підприємництва та підвищення реальних доходів громадян — ось найбільш реальні, перспективні та надійні способи залучити в країну сотні мільярдів інвестицій та створити мільйони робочих місць!
 
Тільки це дозволить подолати безробіття, бідність та еміграцію! Тільки це позбавить країну зовнішньої фінансової залежності, сировинної хвороби економіки та соціальної несправедливості!

Механізм стабілізації

Президент наполягає на співпраці з МВФ: «...слід утримати макроекономічну стабільність. Виконувати програму МВФ, без якої Україна виявиться вкрай вразливою — особливо з урахуванням того, що на 2019 рік припадає пік виплат за зовнішніми зобов’язаннями».
 
Сліпа надія на «рятівне коло» МВФ та наповнення золотовалютних резервів за рахунок закордонних кредитів — шлях до банкрутства країни. Співпраця з МВФ зазвичай дає змогу «придбати час» для проведення радикальних системних реформ.
 
Якщо ж їх не проводити, а лише продовжувати «купувати час», як це робить Президент Порошенко і нинішня влада, то це, врешті-решт, виявляється не лише фінансово непосильним, а й безсенсовим марнотратством.
 
Згадайте лиш досвід співпраці Аргентини з МВФ, якій, незважаючи на виконання всіх вимог цієї фінансової інституції, врешті, в 2001 році було відмовлено у фінансуванні. В результаті країну спіткала економічна криза кінця 90-х — початку 2000-х років.
 
Поповнювати золотовалютні резерви потрібно за рахунок збільшення експорту та інвестицій, а не за рахунок державних запозичень! Ми ж уже 15 років поспіль більше купуємо товарів за кордоном, ніж продаємо туди.
 
Дефіцит торговельного балансу — мільярди і навіть десятки мільярдів дол. США щороку. Хибну модель економіки неможливо виправити кредитами МВФ, скільки їх не набирай.
 
Потрібен новий економічний курс — масштабна реіндустріалізація та підвищення доходів громадян! Це, власне, саме те, що пропонує команда РПЛ. І це реальна альтернатива політиці Президента Порошенка!
 
Світовий досвід показує, що немає країн, приречених на бідність та лиху долю. Просто інколи владу отримують ті, кого власні інтереси цікавлять більше, ніж доля країни, ті, хто провадять помилкову державну політику. Наше завдання — спільними зусиллями це виправити! 
 
Олег ЛЯШКО, 
лідер Радикальної партії