Долгополов врятував збірну України від звання аутсайдерів на Кубку Девіса

19.09.2017
Долгополов врятував збірну України від звання аутсайдерів на Кубку Девіса

Олександр Долгополов допоміг збірній України не вилетіли до числа аутсайдерів Кубка Девіса. (Фото з сайта ukrtennis.com.)

Справжній потенціал чоловічої збірної України з тенісу можна було побачити, коли в минулі роки наші найсильніші май­стри через матчі «плей-оф» намагалися пробитися до елітної когорти національних команд — Світової групи Кубка Девіса.
 
 
Цього ж року Долгополову та К° випала «честь» вести боротьбу за збереження місця в І групі Євро-Африканської зони.
 
 
Подібний розвиток подій, у якійсь мірі, можна назвати випадковістю, утім, аби зрозуміти, чому наших тенісистам випало грати цей поєдинок, варто згадати перший у сезоні матч Кубка Девіса, в якому «синьо-жовті», виступаючи, умовно кажучи, резервним складом, програли португальцям (1:4).
 
 
Відтак наші кривдники стали на стежку до Світової групи, нашій же команді довелося займатися значно скромнішими турнірними завданнями.
 
Якщо на матч з Португалією капітан «синьо-жовтих» Андрій Медведєв був змушений виставляти юніорів в особі Артема Смирнова та Дениса Маштакова, то на протистояння з Ізраїлем, до якого потрапило в залежність майбутнє «синьо-жовтих» у КД, очільник української збірної заручився підтримкою усіх найсильніших тенісистів країни.
 
Рятувати імідж країни, котрій, маючи в першій сотні АТР двох представників, без сумніву, не личило б перебування у відверто слабкій II групі Євро-Африканської зони, до Ізраїлю прибули всі найсильніші «одиночники» України — Олександр Долгополов, Сергій Стаховський, Ілля Марченко та майстер парної гри Денис Молчанов.
 
Як часто буває в подібного роду матчевих поєдинках, переможне очко розігрувалося саме в дуелі пар, де за «синьо-жовтих» зіграли Стаховський та Молчанов.
 
Маючи широкий вибір виконавців, в матчі проти Ізраїлю Андрій Медведєв не мав, так би мовити, слабких кадрових позицій.
 
Право зіграти в двох перших одиночних поєдинках він віддав Марченку та Долгополову, котрі по черзі доволі легко переграли Дуді Селу (7:6, 6:2, 6:3) та Едана Лешема (6:4, 6:1, 6:4) відповідно.
 
Відтак поєдинок дуетів перетворився для наших тенісистів на можливість дострокового виграшу матчу.
 
Водночас для господарів кортів це був останній шанс на порятунок. Не дивно, що гра розтягнулася на максимально можливі п’ять сетів.
 
Вирішальні очки суперники розігрували на тай-брейку, при цьому тривалість поєдинку склала чотири години й п’ять хвилин.
 
Незважаючи на потужну підтримку власних уболівальників, схилити шальки терезів на свою користь та, умовно кажучи, залишитися в грі за виживання господарі хардових кортів у Рамат-Хашароні не змогли — 7:5, 7:6 (8:6), 1:6, 4:6, 7:6 (7:4).
 
При цьому не збавили наші тенісисти обертів і після здобуття рятівної «прописки» в Першій групі Євро-Африканської зони.
 
Як і в стартовий день баталій, знову дві «одиночні» перемоги на користь української збірної записали Долгополов та Марченко.
 
Перший тенісист України переграв скромного місцевого тенісиста Мора Буліса — 6:3, 6:2. Третя ж ракетка нашої країни відзначився переконливою перемогою над Лешемом — 6:1, 6:3.