Українські фермери створюють озброєний батальйон для боротьби з рейдерами

12.09.2017
Українські фермери створюють озброєний батальйон для боротьби з рейдерами

На Київщині відбувся форум Всеукраїнської аграрної ради.
 
Головною його темою стала активізація аграрного рейдерства та пошук шляхів, як цьому запобігти.
 
Фермери не лише скаржилися на беззахисність, а й озвучили ідею створити власний озброєний батальйон «Гайдамаки», який захищатиме їх від рейдерів.
 
За попередніми домовленостями, такий батальйон може з’явитися вже у жовтні. На форумі таку ініціативу підтримало щонайменше двісті фермерів, серйозно стурбованих захистом свого бізнесу.
 
Проблема агрорейдерства з кожним роком тільки ускладнюється: щороку відомі непоодинокі факти захоплення господарств саме у літній та осінній період.
 
Рейдерство у нас сьогодні користується двома шляхами. З одного боку — юридичним, коли підприємство переписується на іншу особу (на оскарження в судах у фермера йде дуже багато часу і він протягом судової тяганини не може повноцінно займатися бізнесом). З іншого — фізичним, за допомогою «тітушок» і шантажу.
 
Вже з’явилася велика кількість компаній, які спеціалізуються саме на рейдерстві. Цьогоріч, у передчутті відкриття ринку землі з пріоритетністю її викупу фактичними користувачами, ця проблема набула особливого розмаху.
 
По всій Україні, майже в кожній області зафіксовані численні випадки захоплення фермерських господарств.
 
Михайло Апостол, радник міністра МВС України, присутній на форумі, стверджував, що від рейдерства можна вберегтися.
 
На його думку, головне — запобігти внутрішнім конфліктам на підприємстві та уникати кредитних заборгованостей. Адже рейдери перед нападом ретельно вивчають фінансовий стан підприємства.
 
Представник МВС, який відстоює таку позицію, сам раніше займався фермерством, тому зараз опікується цим питанням на території усієї України.
 
Фермери ж наполягають: правоохоронці нічого не роблять для того, щоб їх захистити, і тільки мовчки спостерігають за діями загарбників.
 
Це примушує нинішніх сільгосппідприємців із недовірою ставитися до правоохоронців, підозрюючи їх у корупційній змові з рейдерами.
 
Тому очільники господарств знайшли свій варіант вирішення проблеми — створення власного озброєного формування.
 
Батальйон «Гайдамаки» юридично буде оформлений як охоронне агентство. Подібні воєнізовані формування для захисту прав землекористувачів, до речі, вже працюють на Кіровоградщині, Дніпропетровській та Миколаївській областях.
 
А загін «Гайдамаки» планують організувати у вигляді першого серйозного озброєного підрозділу, який діятиме на території всієї України.
 
Всього у батальйон планують набрати 120 озброєних та тренованих бійців. Оформлені вони будуть в охоронному агентстві, але платитимуть їм зарплату фермери. На кожному господарстві перебуватиме один боєць.
 
На п’ять ферм розраховують закупити по одному автомобілю («Рено Дастер» ціною приблизно 400 тисяч гривень).
 
У випадку загрози рейдерства бійці батальйону оперативно збиратимуться та вирушатимуть на місце події. Керівник батальйону «Донбас» Анатолій Виногродський закликав фермерів об’єднуватися та захищати себе самостійно.