Світоліна стала третьою серед найкращих тенісисток світу

12.09.2017
Світоліна стала третьою серед найкращих тенісисток світу

Еліна Світоліна підкорила небачений раніше вітчизняними тенісистами рубіж. (Фото з сайта sapronov-tennis.org.)

У часи, коли вершину жіночого тенісу очолювала Каролін Возняцьки з Данії, тільки й було розмов про відсутність у її доробку перемог на турнірах «Великого шолома».
 
 
Відтоді, коли в жовтні 2010 року Каролін піднялася на першу сходинку рейтингу WTA, спливло багато часу — Возняцьки вже давно не тенісна прима, немає досі в її активі й великих тріумфів на «Гранд слемі».
 
 
Що вдієш, але особливість нарахування Жіночою тенісною асоціацією рейтингових очок навіть і без здобутих «шоломів» дозволяє наполегливим тенісисткам поступально рухатися вгору табелем про ранги.
 
Приміром, попередня його очільниця — чешка Кароліна Плішкова — також не перемагала у Мельбурні, Парижі, Уїмблдоні чи Нью-Йорку, проте саме вона була «номером один» на останньому в сезоні «Великому шоломі», маючи при цьому дуже хороший шанс розжитися знаковим трофеєм.
 
Діставшись чвертьфіналу, найбільш рейтинговим суперником першої сіяної Плішкової була дев’ята ракетка «Ю-Ес оупен»-2017 Венера Уїльямс.
 
Однак підтвердити в Нью-Йорку високий статус не змогла ні молода Плішкова, ні досвідчена Уїльямс-старша, дозволивши розіграти чемпіонський титул учорашнім американським «тінейджерам» — Медісон Кіз та Слоан Стівенс.
 
Остання, зрештою, й стала сенсаційною переможницею «Ю-Ес оупен»-2017, хоча перед змаганнями й не мала достатніх передумов для чемпіонства.
 
Не дивно, що в умовах, коли жоден з лідерів посіву не дістався півфінальної стадії, в оновленому рейтингу WTA відбулися серйозні пертурбації.
 
Перш за все, варто сказати, що в жіночому тенісі з’явилася абсолютно нова прима, котрою після Відкритої першості США стала переможниця цьогорічного Уїмблдону — іспанка Гарбіньє Мугуруса.
 
Інша несподіванка — черговий стрибок нагору нашої найсильнішої тенісистки Еліни Світоліної.
 
Залишивши (після поразки в четвертому колі Медісон Кіз) доволі рано турнір, перша ракетка України мала доволі мало шансів для рейтингового прогресу.
 
Утім спортивна доля розпорядилася по-своєму, розігравши необхідну для Світоліної комбінацію. Не пробилася до півфіналу «Ю-Ес оупен» Плішкова, за межами фіналу залишилася Уїльямс-старша.
 
Й  у підсумку — унікальне досягнення українського тенісу, представник якого вперше в історії піднявся на третю сходинку в табелі про ранги.
 
Нагадаємо, що попереднім кращим досягненням наших співвітчизників у рейтингових змаганнях було четверте місце Андрія Медведєва (в протоколі АТР) та Світоліної (у WTA).
 
Тепер же, за підсумками Відкритої першості США, Еліні належить унікальне особисте досягнення.
 
Додамо, що переможцем чоловічого «Ю-Ес оупен»-2017, перемігши у статусі першого сіяного Кевіна Андерсена з ПАР, став іспанець Рафаель Надаль, закономірно залишившись на вершині Асоціації тенісистів-професіоналів.