Унікальні вишиванки і півсотні видів борщу: як на Тернопільщині відгуляли свято «два в одному»

08.09.2017
Унікальні вишиванки і півсотні видів борщу: як на Тернопільщині відгуляли свято «два в одному»

Так Борщів фестивалить. (Фото з сайта Борщівської райдержадміністрації.)

У райцентрі Борщів на півдні Тернопільщини провели ювілейне, вже десяте, національне етнографічно-фольклорне свято «два в одному» — «Борщівська вишиванка» та «Борщ’їв».
 
 
Як відомо навіть далеко за межами України, борщівська вишивка чорними нитками є унікальним і неповторним народним мистецтвом, в якому закарбовані фрагменти прадавньої трипільської культури.
 
 
Для вшанування й популяризації цього феномену 9 вересня 2007 року й було проведено перший фестиваль «В Борщівському краї цвітуть вишиванки».
 
 
А згодом до нього приєдналося й популярне кулінарне дійство, яке теж можна вважати унікальним.
 
Адже навряд чи ще десь можна, приміром, покуш­тувати та повчитися приготувати понад півсотні видів українського борщу, серед яких є рецепти навіть iз вишнями, чорницею та карасями!
 
Цьогорічне свято краси і смаку, а заодно музики, пісні та веселощів, відгуло цими вихiдними.
 
У його дводенній програмі були, зокрема, етнографічна виставка «Борщівська народна сорочка», презентація колективного збірника поезій про вишивання, «Вишиванка у піснях» — телевізійний проект «Караоке на селі», дефіле народного одягу, майстер-клас iз приготування борщу від кількох десятків господинь iз різних сіл району та закладів громадського харчування та чимало інших цікавих заходів.
 
Окремої уваги, безперечно, заслуговував показ першого повнометражного документального фільму «Спадок нації», в якому сутність вишиванки як національного символу та оберегу показано через призму складних життєвих історій.