Міноборони проти президента: на Львівщині стартували навчання НАТО Rapid Trident 2017

08.09.2017
У четвер стартували військові навчання НАТО Rapid Trident 2017 на Яворівському полігоні на Львівщині.
 
У них беруть участь  майже дві тисячі військовослужбовців із 14 країн: України, США, Канади, Болгарії, Естонії, Італії, Грузії, Литви, Молдови, Норвегії, Польщі, Румунії, Туреччини, Великої Британії.
 
Ще до початку навчань виник  скандал. Новоспечений проросійськи налаштований президент-головнокомандувач Молдови Ігор Додон, скасувавши урядову постанову, категорично заборонив своїм військовослужбовцям брати участь 7—23 вересня в маневрах на українській території.
 
Незважаючи на подвійну заборону, командир молдовського контингенту підполковник Александр Маркуца сміливо заявив, що ці навчання потрібні, щоб розвивати взаємодію військ, зміцнювати оборонний потенціал i просувати позитивний імідж Національної армії Молдови на міжнародній арені для подальшої участі в миротворчих місіях.
 
Цю  позицію офіцера оприлюднили на сайті міноборони Молдови.
 
Командира молдовського контингенту підтримує проєвропейський уряд країни: попри заборону президента, урядовці  ухвалили новий документ, адже не бачать причин не їхати на навчання. У складі молдовського контингенту на навчаннях буде 57 військовослужбовців. 
 
Нагадаємо, що на початку року Додон блокував участь молдовських військовослужбовців у навчаннях у сусідній Румунії, крім того, вiн виступав проти відкриття в Кишиневі офісу зв’язку НАТО.
 
 
Тим часом викликають велике занепокоєння майбутні російсько-білоруські військові навчання «Захід-2017», які фактично збiгаються з «українськими» і проходитимуть у Білорусі з 14 по 20 вересня.
 
Ці маневри чимало аналітиків уже називають репетицією війни в Європі. Навчання проведуть на шести білоруських полігонах, на яких вправлятимуться, за офіційною версією, до 13 тисяч вояків, проте ця цифра, за оцінками фа­хівців, занижена в рази.