На Херсонщині всі школи перейшли на навчання дітей державною мовою

08.09.2017
У новому навчальному сезоні всі райони південного регіону нададуть можливість дітям отримувати знання рідною мовою.
 
Після того як чиновники за­пропонували дітям i вчителям визначитися та самостійно перейти на зручнiшу для них форму навчання, питання було вирішено на користь української мови.
 
Всі 26 російськомовних шкіл Херсонщини поступово перейдуть на українську мову: спочатку державну мову освоять першокласники, а вже потім — школярі п’ятих класів і старші учні.
 
«Ми йшли до цієї події тривалі три роки, але нарешті досягли мети, — заявив начальник управління освіти, науки та молоді облдержадміністрації Євген Криницький. — Почали з додаткових уроків з українознавства та історії рідного краю, а тепер можемо з гордістю констатувати, що у школярів є всі необхідні підручники для навчання українською мовою. А викладачі отримали необхідну кваліфікацію для плавного переходу дітей на сучасну систему навчання».
 
За словами батьків учнів, залишити навчання російською мовою можна в окремих класах для представників національних меншин на Херсонщині.
 
Єдина проблема полягає в тому, що доводиться надолужувати згаяний час, адже за понад 20 років незалежності України не було зроблено адекватних кроків у бік переходу середніх шкіл на навчання українською мовою.
 
Зараз з’явилася можливість закуповувати підручники для дітей за рахунок місцевих бюджетів, а також розширити штат педагогів української мови.
 
Найболіснiше питання про перехід середніх шкіл на українську мову сприйняли батьки дітей, які проживають у прикордонних з окупованим Кримом регіонах Херсонщини, — це Генічеський, Чаплинський i Каланчацький райони.
 
— Чинне законодавство України зобов’язує адміністрації шкіл вести навчальний процес державною українською мовою, — підкреслив член виконкому Херсонської міськради, професор Іван Лопушинський. — Тих директорів шкіл, які відверто саботують Закон України, треба звільняти із займаних посад.
 
Наразi з адміністраціями прикордонних шкіл проводять роз’яснювальну роботу, а батьки учнів готуються до змін.
 
Відповідно до закону України «Про засади державної мовної політики», російську мову викладатимуть у школах як мову національних меншин або ж факультативно.