«Ірма» підмінить «Харві»: на США насувається новий потужний ураган

06.09.2017
На Карибські острови насувається потужний ураган «Ірма».
 
На даний момент йому присвоєно четверту, передостанню, категорію за шкалою ураганів Саффіра—Сімпсона, що передбачає виникнення вітру швидкістю від 209 до 251 кілометрів на годину з «катастрофічними» наслідками, включаючи вирвані з корінням дерева, пошкодження будинків та об’єктів інфраструктури, перебої у постачанні води та електроенергії тощо. 
 
Вітер усередині «Ірми» вже зараз сягає швидкості 220 кілометрів за годину і може посилитися в найближчі дві доби, повідомив Національний центр ураганів США.
 
За прогнозами, стихія накриє Підвітряні Антильські острови вже ввечері в середу або вранцi в четвер за місцевим часом та викличе штормові хвилі, небезпечний для життя вітер і зливи, повідомляє Бі-Бі-Сі.
 
Тим часом в американському штаті Флорида оголосили надзвичайний стан, оскільки «Ірма» має атакувати узбережжя саме в цьому регіоні приблизно в суботу.
 
Національний центр ураганів США зауважує, що ще зарано говорити, які саме наслідки урагану «Ірма» можна очікувати на континенті.
 
Ураган просувався зі швидкістю 20 кілометрів за годину.
 
Він може призвести до опадів до 25 сантиметрів у деяких північних регіонах і підвищення рівня води у водоймах до трьох метрів.
 
У Пуерто-Рико також оголосили надзвичайний стан та активізували Національну гвардію. У вівторок усі школи було закрито.
 
Голова Пуерто-Рико оголосив про організацію укриттів, де можна розмістити до 62 тисяч людей. У магазинах вишикувалися довгі черги: люди запасаються їжею, водою, батарейками, генераторами та іншим.
 
Нагадаємо, ураган «Харві», також четвертої категорії, який досяг узбережжя Техасу 25 серпня та викликав масштабні повені, призвів до загибелі щонайменше 60 осіб.
 
Губернатор Техасу Грег Еббот заявив, що для ліквідації наслідків негоди штату потрібна величезна сума — близько 180 млрд. доларів.
 
Еббот зазначив, що «Харві» заподіяв навіть більшої шкоди, ніж ураган «Катріна», що спустошив Новий Орлеан у 2005 році.