Єлизавета ІІ відкрила найдовший в світі та найвищий в Британії вантовий міст

06.09.2017
Єлизавета ІІ відкрила найдовший в світі та найвищий в Британії вантовий міст

Першою перетнула міст 91-річна Єлизавета II.

У Шотландії за участю британської королеви Єлизавети ІІ відкрили найдовший у світі та найвищий у Великій Британії вантовий міст «Квінсферрі Кроссінг» (Queensferry Crossing — «Королівська поромна переправа»).
 
 
На церемонії відкриття були також присутні чоловік королеви принц Філіп, а урочисту стрічку британська королева перерізала разом iз першим міністром Шотландії Ніколою Стерджен.
 
 
Першою ступила на міст, точніше перетнула його на машині, її Королівська Величність.
 
 
Під час проїзду монаршої особи над мостом пролетіла пілотажна група Королівських ВПС Red Arrows («Червоні стріли»), а під мостом пройшли кораблі британської флотилії. 
 
Щоправда, королева була таки не першопрохідцем нового мосту.
 
Напередодні офіційного відкриття в неділю переправу було відкрито для всіх охочих. Можливістю прогулятися грандіозною спорудою скористалися 50 тисяч осіб.
 
Адже мерія Единбурга активно рекламувала прогулянку як «єдиний шанс у житті».
 
Після введення в експлуатацію на новому мосту не буде пішохідних доріжок. На прогулянку мостом вийшли також перший міністр Шотландії Нікола Стерджен та міністр транспорту Хамза Юcуф. 
 
Дату відкриття «Королівської переправи» обрали невипадково: рівно 53 роки тому та ж таки Єлизавета ІІ відкривала сусідній міст Forth Road, який вже не витримує сучасних транспортних навантажень.
 
Після початку роботи нового мосту старим переправлятимуться громадський транспорт, велосипедисти та пішоходи. 
 
«Квінсферрі Кроссінг» перекинувся через затоку Ферт-оф-Форт на захід від Единбурга на довжину 2700 метрів, а висота його найвищого пілона становить 207 метрів.
 
Міст з’єднує столицю Шотландії Единбург iз графством Файф. Будівництво споруди тривало шість років і обійшлося британській скарбниці в 1,35 млрд. фунтів стерлінгів (1,75 млрд. доларів). Швидкість руху на новому мосту буде обмежена 70 милями за годину.