Зниклий у Білорусі Павло Гриб: юнака виманили та викрали співробітники ФСБ

30.08.2017
Зниклий у Білорусі Павло Гриб: юнака виманили та викрали співробітники ФСБ

Павло Гриб зник у Гомелі 24 серпня ((із соцмереж))

19-річний Павло Гриб виїхав рейсовим автобусом із Чернігова до міста Гомель на зустріч із дівчиною з Росії, з якою він познайомився через iнтернет, та й зник.
 
У День Незалежності України він перестав виходити на зв’язок із рідними, отож його батько, член громадської ради Держприкордонслужби України Ігор Гриб, терміново виїхав до Гомеля (Республіка Білорусь) на пошуки сина.
 
За словами батька, раніше Павло телефонував щодня, а востаннє повідомив про те, що вже перетнув українсько-білоруський кордон, але на цьому зв’язок обірвався.
 
Чоловік був приголомшений інформацією, що його сина звинувачують у причетності до скоєння терористичних актів на території Росії.
 
З’ясувалося, що представники російських спецслужб внесли дані Павла до бази розшуку ФСБ Краснодарського краю (місто Сочі).
 
— Тепер я розумію, що ніякої дівчини не було, а співробітники ФСБ таким чином просто виманили мого сина за межі України, щоб викрасти, — заявив батько безвісти зниклого українця. — Мій син є інвалідом дитинства та змушений щодня пити таблетки. Якщо він не буде приймати підтримуючу терапію, то його можна навіть не бити. Через тяжкість його вродженого захворювання це можна прирівняти до тортур.
 
Відомо, що МЗС України вже направило Білорусі дипломатичну ноту протесту в зв’язку зі зникненням громадянина України на її території.
 
Керівництво Держприкордонслужби України також встановило зв’язок із колегами з Республіки Білорусь із метою прояснення долі Павла Гриба.
 
Український консул у Мінську Олександр Новосьолов підтвердив інформацію про те, що хлопця не затримували правоохоронні органи Білорусі.
 
— Це не перший випадок, коли російські спецслужби викрадають громадян України під приводом боротьби з тероризмом, — заявив народний депутат Дмитро Тимчук. — Я дуже сподіваюся, що така поважна міжнародна структура, як ОБСЄ, виявить інтерес до цієї справи. Якщо врахувати інформацію про те, що офіційного затримання Павла Гриба на території Білорусі не було, то виходить, що хлопця просто виманили за межі України та викрали співробітники ФСБ...
 
А ось український дипломат та громадський діяч Богдан Яременко закликав усіх мешканців України відмовитися від поїздок до міст Росії та тимчасово окупованих чужою країною територій України.
 
За його словами, безпека та недоторканність життя людей у цих регіонах поки що не гарантуються. До списку особливого ризику потрапляють активні патріоти України, ветерани бойових дій у зоні АТО на Донбасі, а також учасники Майдану в Києві.
 
Як розповіли у прес-службі прокуратури Чернігівської області, за фактом зникнення у Білорусі громадянина України Павла Гриба відкрито кримінальне провадження за статтею 115 КК України («Умисне вбивство»).
 
Правоохоронці України проводять слідчі дії зі встановлення свідків, обставин події та місцезнаходження хлопця, який зник у сусідній країні.
 
Нагадаємо, що зараз на територіях анексованого Росією півострова Крим у тюрмах примусово утримується 17 громадян України за звинуваченням у диверсійній діяльності.
 
Офіційні представники МЗС України нагадали про те, що викрадення людей, тортури та недотримання прав людини стали нормою життя для силовиків РФ, тому перебувати на території країни-агресора та захоплених або контрольованих нею землях небезпечно для життя громадян України.