Українські борці завершили планетарний форум у Парижі з двома медалями

29.08.2017
Українські борці завершили планетарний форум у Парижі з двома медалями

Досвідчена борчиня зі Львова Юлія Ткач-Остапчук — на другій сходинці світового п’єдесталу в Парижі. (Фото ukrwrestling.com.)

Традиційно потужна борцівська збірна України на минулій Олімпіаді в Ріо — стараннями майстра греко-римського стилю Жана Беленюка — здобула лише одну нагороду.
 
Цілком закономірно, що герой минулорічних літніх Ігор узяв заслужений відпочинок і, по суті, пропустив поточний сезон.
 
Не поїхав срібний призер Ріо-2016 на ЧЄ-2017 до Нові-Сад, не відібрався Беленюк і на світову першість, котра днями завершилася в Парижі.
 
Проте повністю холостим нинішній рік Жан назвати не зможе, адже перед стартом ЧС отримав звання кращого борця 2016 року в світі від United World Wrestling.
 
«Дякую UWW за визнання! І хоча в 2017-му я все пропустив, планую в наступному році почати поступово повертатися на лідируючі позиції у світових та європейських рейтингах», — на своїй сторінці в «Інстаграмі» написав Беленюк.
 
Без нього на паризькому «мундіалі» українська збірна «класиків» залишилася без медалей.
 
Щоправда, одразу троє підопічних Артура Дзигасова боролися за бронзові нагороди турніру, проте жодному з них виграти «малий фінал» не вдалося.
 
Представник категорії до 98 кг Дмитро Тимченко, котрого за відсутності Беленюка називали чи не головним претендентом на медалі серед синьо-жовтих «класиків», у поєдинку за «бронзу» поступився угорцю Кишшу.
 
У категорії до 59 кг медальні амбіції Дмитра Цимбалюка «підкосив» південнокореєць Кім Син Хак.
 
Тоді як Миколі Кучмію (до 130 кг) піднятися на п’єдестал завадив чилієць Акоста.
 
Водночас про свій високий клас у Франції нагадали наші «вільники». Попри те, що чемпіонського титулу підопічні Руслана Савлохова знову не  отримали, на паризькому килимі спалахнула зірка 19-річного Андрія Яценка.
 
Якщо бути точним, то про себе цей молодий хлопчина з Київської області вголос заявив на минулорічному чемпіонаті Європи в Ризі, де сенсаційно здобув «срібло».
 
На світовому ж форумі Яценко (до 57 кг) — наймолодший член збірної — підтвердив свій талант i невипадковість континентального успіху, вигравши на дорослому ЧС бронзову медаль, при тому, що його турнірна дистанція розпочалася з поразки майбутньому віце-чемпіонату змагань — Патріку Гільману зi США.
 
Однак вихованець свого персонального наставника Анатолія Гуральського не знітився й на одному подиху пройшов втішний турнір — по черзі здолавши іранця Атрінагарчі, узбека Сафарова та Чон Пак Чжуна з КНДР.
 
Цікаво, що заключний, бронзовий, поєдинок Яценко завершив достроково, як кажуть, за явною перевагою (12:2).
 
Також із одиничкою в графі «медалі» завершила чемпіонат світу-2017 й наша жіноча команда. Очікувано до «призів» пробилася досвідчена Юлія Ткач-Остапчук. 
 
До старту паризького «мундіалю» в доволі масштабній колекції львів’янки планетарного «срібла» не було.
 
І хоча вихованка Андрія Пістуна мала реальні шанси вдруге в кар’єрі виграти світовий форум, думається, срібний підсумок турніру її теж не розчарував, адже поступилася вона в напруженому двобої лідеру цьогорічного рейтингу в категорії до 63 кг, монголці Орхон Пуревдорж — 3:6.
 
На шляху ж до фінальної сутички Ткач-Остапчук, по суті, «однією лівою» здолала Ілану Кратиш з Ізраїлю (10:0), росіянку Лазинську (5:0) та туркеню Шахін (13:5).