США заразом з росіянами зупинили видачу віз і білорусам

23.08.2017
США вирішили з 23 серпня припинити процедуру видачі неімміграційних віз по всій Росії, повідомляє «Радіо «Свобода».
 
Процедура буде відновлена в Москві з 1 вересня.
 
В інших регіонах вона припинена на невизначений термін, повідомили у посольстві США в Росії.
 
У диппредставництві цей крок пояснили заходами російської влади щодо обмеження чисельності співробітників американських дипломатичних місій у Росії, що, у свою чергу, було спричинено, як пояснювали в Москві, новими американськими санкціями проти Росії.
 
У заяві, оприлюдненій 21 серпня, посольство США в Москві повідомило, що видача віз поновиться «в значно менших масштабах» 1 вересня і що неімміграційні візи видаватимуть після співбесід, проведених «лише у Москві».
 
Видачу віз в американських консульствах у Петербурзі, Єкатеринбурзі на Уралі та в далекосхідному Владивостоці буде «відкладено на невизначений час», повідомило посольство.
 
Через те що вчора був останній день, коли американське посольство видавало візи у попередньому режимі, біля посольства США на Новінському бульварі у Москві вишикувалась довга черга, повідомляє «РІА «Новості».
 
Перший заступник глави комітету Ради Федерації Росії у закордонних справах Володимир Джабаров заявив, що США розраховують на черги по візи у Москві.
 
Але забув додати справжню причину утворення черг, бо хто ж видаватиме візи, якщо кількість американського дипперсоналу скорочена більш ніж вдвічі.
 
Глава МЗС Росії Сергій Лавров прокоментував нові обмеження з боку США «інерцією адміністрації Обами». За його словами, вони продиктовані «логікою організації кольорових революцій».
 
«Ми не будемо зривати зло на американських громадянах», додав міністр, підтвердивши тим самим, що Росія не буде вдаватися до симетричних дій. Але останнє слово в цьому питання — за президентом Володимиром Путіним.
 
Водночас у заяві посольства США в Москві наголошують: «Рішення Росії щодо зменшення дипломатичної присутності США ставить під запитання серйозність намірів щодо покращення відносин».
 
Посольство США в Москві та американське консульство в Санкт-Петербурзі також не будуть надалі приймати на розгляд нові подання на візи від мешканців Білорусі.
 
Натомість, громадяни Білорусі тепер мають подавати прохання про візові інтерв’ю до посольств США у Варшаві, Києві або Вільнюсі.
 
Білорусь має тісні зв’язки з Росією, але авторитарний президент Олександр Лукашенко намагається загравати і з Заходом.
 
Що відбуватиметься далі? У російському парламенті вже лунають голоси, які вимагають посилення санкцій проти США. Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров це відкидає.
 
Хоч як би там було: американсько-російські відносини перебувають на своєму новому мінімумі.