Львів’яни обурились перекручуванням історії міста у новому фільмі за підтримки Держкіно

22.08.2017
Львів’яни обурились перекручуванням історії міста у новому фільмі за підтримки Держкіно

Творці стрічки точно щось наплутали. (Фото Миколи ТИСА (ZIK).)

У Львові днями завершились зйомки фільму «Шляхетні волоцюги», що став одним із переможців дев’ятого конкурсного відбору Держкіно.
 
Його анонсують як римейк польського фільму Wloczegі, знятого польською телестудією ще в 1939 році.
 
Проте львівська культурна громадськість висловила обурення і рішучий протест проти подачі такого Львова на огляд українського глядача.
 
Про це йдеться у зверненні львівської мисткині, літератора та акторки Мирослави Сидор до народного депутата Оксани Білозір, яке підписали відомі люди у галузі культури, мистецтва та науки. 
 
Львів’янам небайдуже — ким і з яких причин згаданий проект був підтриманий, а точніше — чи був серед учасників журі хоч один представник із культурної інтелігенції Львова.
 
«З поданого авторами фільму анонсу і картин зйомок, яку спостерігаємо у місті, висловлюємо своє обурення і рішучий протест проти подачі такого Львова на огляд українського глядача. Батяри — це цілий пласт львівської історії, субкультура, яка становила ментальність тогочасного Львова і, підкреслюємо, не загинула і понині! Автори фільму в анонсах та актори — в інтерв’ю розповідають про батярів як про злодіїв, що займалися крадіжками.
 
Ця інформація не є такою, що відповідає історичній дійсності. У Львові був злодійський прошарок у ті часи. Його представники називалися кіндерами. Батяри зневажали останіх і гамселили при першій же нагоді. А нині самих же батярів автори та актори фільму рекламують як кіндерів. Це — історичне неподобство», — обурюються підписанти.
 
Звернення підписали, зокрема, письменник Юрій Винничук, краєзнавці Петро та Іван Радковці, письменниця Наталія Гурницька, музикант і батяр Віктор Морозов та інші.