У Вінниці визначили кращого художника

18.08.2017
У Вінниці визначили кращого художника

Євген Шаповалов. (Фото надані організаторами, Simonenko Photography & Design.)

У Вінниці завершився перший пленер «Кращий художник». Оскільки до місцевих малювати місто приєдналися художники з Дніпра, Полтави, Києва, Одеси, то проект набув всеукраїнського статусу. Ініціював проведення творчого зібрання колег, майстрів пензля і фарб, вінничанин Володимир Козюк — народний художник України, чиї роботи представляли на виставках у Польщі, Японії, Італії, США. 
 
«Сьогодні живопис дуже багато втрачає. Люди втомилися спостерігати за неестетичним сучасним мистецтвом з порізаними коровами та понівеченими акулами — всім тим, що відлякує від справжнього живопису, — каже Володимир Козюк. — А наше місто — чудове. Воно щодня змінюється на краще, багато чого нового з’являється. Тому я запропонував меру Вінниці Сергію Моргунову ідею з пленером, що розвиватиме мистецтво як у місті, так і в країні в цілому». 
 
 
Бажаючих стати учасниками планеру «Кращий художник» було понад 200. Взяли участь 12. 
 
На рахунку 35-річної киянки Олесі Рибченко, випускниці Національної академії мистецтв, уже більше десятка планерів. Тільки-но повернулася з Чорногорії, де малювали у запаморочливої краси Которській затоці Адріатичного моря. Художниці прекрасно працюється у Седневі на Чернігівщині, де творили Тетяна Яблонська й інші. Подобаються їй Карпати, які можна писати у різні пори року. Побувала на пленерах і в Чугуєві на Харківщині, і в Ужгороді.
 
— У Вінниці я вперше. Мені дуже сподобалося: багато живописних місць, набережна Південного Бугу, старі вулички, — каже «Україні молодій» Олеся. — Імпонує, що тут намагалися забезпечити художників за повною програмою: ми могли брати будь-які матеріали для роботи, нам організували відмінні проживання, харчування і програму дозвілля. Які прекрасні подільські пісні нам співали в один iз вечорів — вони накрили нас із головою!
 
 
Кожен з учасників «Кращого художника» мав намалювати по п’ять картин. На полотнах з’явилися у різних стилях Вежа, театр імені Садовського, міські мури, Спасо-Преображенський кафедральний собор, усипальниця Миколи Пирогова, вулиця Соборна, Південний Буг… Весь цей мистецький арсенал усі бажаючі зможуть побачити на виставці у день міста, у вересні.
 
На завершення пленеру конкурсне журі визначило кращі роботи. Перші почесні значки «Кращий художник» із гербом Вінниці, мольбертом і пензлями, створені українським ювелірним домом Kimberli зi срібла з коштовною позолотою, отримали три художники. 
 
Знаний вінницький митець Володимир Оврах, який добре знає локації міста, малював, зокрема, усипальницю Миколи Пирогова і район Єрусалимка. Хто раніше бачив його картини «Етнолялька» (2012) чи «Перекотиполе» (2008), розуміють, що заслужений художник України тримає рівень. До речі, зараз пан Володимир разом із двома синами працює над створенням першого пам’ятника Симону Петлюрі, який планують відкрити у Вінниці на Покрову, 14 жовтня. 
 
 
Другий «Кращий художник» — у Євгена Шаповалова з Чернігова. Він новачок на пленерах. Не має спеціальної художньої освіти. Але це не заважає йому оригінально зображувати на картинах навколишній світ. Євген міські вінницькі пейзажі перемежував елементами абстракціонізму. Міст через Буг із світлотінями на його полотні не статичний, має підтексти.
 
Першочергово вирішили відзначити почесним знаком «Кращий художник» і Володимира Козюка, організатора проекту. Оскільки він апріорі не може стати учасником цього конкурсу. А творчий доробок має вагомий. Кілька альбомів його робіт, зокрема, презентують Вінниччину у холах готелів міста.
 
На урочистій церемонії нагородження пленеру «Кращий художник» голова Вінницької ОДА Валерій Коровій зазначив: «Мені дуже приємно вітати учасників сьогоднішнього заходу. Це один із кроків реалізації стратегії, відповідно до якої ми хочемо бачити наше місто усміхненим, успішним і європейським».
 
Володимир Козюк запевняє, що «Кращий художник» матиме продовження. Частина уже написаних робіт учасниками першого пленеру потрапить у музей міста Вінниця, про створення якого згадав на церемонії мер Сергій Моргунов.