Удар по батьківських гаманцях: скільки цього року коштує зібрати дитину до школи

18.08.2017
Удар по батьківських гаманцях: скільки цього року коштує зібрати дитину до школи

Зібрати дитину до школи — задоволення не з дешевих.

Доки школярі насолоджуються останніми днями літніх канікул, батьки активно пере­ймаються їхньою підготовкою до нового навчального року.
 
Ринки, супермаркети та спеціалізовані магазини пропонують якнайширший асортимент розмаїтих шкільних товарів.
 
Утім, щоб повністю екіпірувати дитину до школи, потрібно добряче розкошелитися.
 
Як підрахували аналітики онлайн-маркету Bigl.ua, в середньому придбання найнеобхідніших шкільних товарів у цьому році обійдеться батькам у 2 539 гривень для дівчинки і 2 403 гривні для хлопчика.
 
За той же набір, але на порядок вищої якості, батькам доведеться викласти вже 5 520 гривень для школярок і 5 347 гривень для школярів.
 
Найбільше коштує шкільна форма: ціна білої блузки для дівчаток коливається в межах 200-300 грн., спідничка коштує в середньому 150-250 грн., сарафанчик — 250-600 грн., жакетик — 300-400 грн., спортивний костюм — 300-500 грн., шкільне взуття — 200-500 грн., приблизно стільки ж — кросівки.
 
За шкільний ранець чи рюкзак доведеться викласти від 250 до 700 грн.
 
Додаткові кошти варто передбачити на різноманітні друковані зошити для практичних робіт iз різних предметів (200-300 грн.), а в спеціалізованих школах додатково просять придбати і підручники з робочими зошитами.
 
Це також солідна стаття витрат: наприклад, комплект із підручника з англійської мови Way Ahead для 6-го класу і двох робочих зошитів коштує 547 грн.
 
Як стверджують ті ж фахівці Bigl.ua, цього року найбільше подорожчали кросівки, шкільні портфелі та рюкзаки.
 
«Так, якщо в 2016 році середня ціна спортивного взуття була 383 грн., то в цьому вже 413 грн. Дорожчі й шкільні ранці та рюкзаки — їх середня ціна піднялася на 40 грн. і тепер становить 306 грн. Дешевшими стали набори олівців — в 2016 році в середньо­му вони коштували 64 грн., тепер же їх можна придбати за 56 грн. Загалом же ціна шкільного комплекту порівняно з минулим роком зросла приблизно на 7%», — зазначають вони.
 
Найдорожче обходиться екіпірування першокласників. Адже навіть якщо дитина змалечку захоплюється малюванням і в домі повно олівців або щось лишилося у спадок від старших братиків чи сестричок, на перше вересня батьки намагаються купити все новеньке, від бантиків до шкарпеток.
 
Бо ж «перший раз у перший клас» запам’ятовується на все життя. На наступні ж роки можна зекономити на придбанні шкільної форми чи рюкзака, особливо, якщо малеча привчена до акуратності та бережливості.
 
А от взуття зазвичай таки доводиться купувати нове: за нинішньої гіперактивності школярів мало хто доношує туфлі чи кросівки більше сезону. Та й дитяча нога швидко росте.
 
Не дивно, що багато батьків шукають можливості зекономити. І тут помічені цікаві тенденції. Звичні нам ринки поступово втрачають свій статус найдешевшого варіанта, а з ним — і покупців.
 
Навіть популярний донедавна Хмельницький ринок здає свої позиції.
 
«Якщо ще 5 років тому в цей час на Хмельницькому ринку було не протовпитися, то зараз ряди напівпорожні. І це не дивно: продавці, щоб хоч щось заробити, так піднімають ціну, що купувати стає просто невигідно. Наприклад, ті ж рюкзаки, які в інтернеті можна знайти за 200 грн., тут коштують мінімум 300 грн. Навіть в Одесі на Привозі ціни дешевші. Та й у супермаркетах, якщо натрапити на акцію, можна пристойно скупитися за нижчу ціну», — поділилася з «УМ» Наталка з Хмельницького. 
 
Натомість все більшої популярності набувають інтернет-маркети, зокрема і міжнародні.
 
Лідером низьких цін є китайський AliЕxpress, де ту ж блузку, спідничку чи рюкзак можна замовити за 100-150 грн. із доставкою.
 
Щоправда, тут є свої ризики: по-перше, замовляти треба заздалегідь, бо товар іде місяць-два, а по-друге, можна промахнутися з розміром, та й якість не завжди відповідає очікуванню, а повернути товар і отримати кошти назад — справа клопітна.
 
Набагато ефективнішими є оптові групи, які з’являються у соцмережах і зорієнтовані переважно на українських виробників: адміністратор групи замовляє зі складу партію товару за оптовими цінами і розсилає замовникам.
 
Навіть враховуючи вартість пересилання, це дає можливість отримати річ практично за півціни.
 
Найбільш бюджетний варіант — пошукати білу блузку, спідничку, футболку чи спортивний костюм у магазинах секонд-хенду. Там їх можна придбати практично за копійки.
 
Утім до такого кроку батьки вдаються вкрай рідко: ми звикли, що дітям — усе найкраще, а тому економимо на всьому — лише не на них.