В окупованому Криму «силовики» затримали дев’ятьох пенсіонерів за підтримку Сервера Караметова

16.08.2017
Нова хвиля масових репресій щодо кримських татар прокотилася анексованим Росією півостровом на Чорному морі.
 
У Сімферополі співробітники спецслужб за один день затримали відразу дев’ятьох активістів, які прийшли підтримати свого земляка Сервера Караметова.
 
Нагадаємо, 76-річний пенсіонер вийшов на одиночний пікет під Верховний суд із плакатом: «Путін, наші діти не терористи».
 
Літній чоловік хотів підтримати політичного в’язня Артема Чийгоза, однак сам став ув’язненим.
 
Беззахисного пенсіонера, який страждає на хворобу Паркінсона, засуджено відразу за двома статтями адміністративного кодексу Російської Федерації: «Непокора владі» та «Незаконний пікет».
 
Сервера Караметова заарештували на десять діб та присудили штраф у десять тисяч рублів (4300 гривень).
 
Підконтрольний Кремлю Верховний суд анексованого Криму відхилив апеляцію захисту на адміністративний арешт Караметова та залишив його під вартою до 19 серпня.
 
Відразу ж після цих подій у соціальних мережах почалася акція підтримки серед прихильників Караметова під назвою «Кримський марафон».
 
Її учасники вирішили не тільки самостійно зібрати потрібну суму та передати її арештанту, а й знайти меценатів в Україні, Росії та Туреччинi для викупу тих політичних в’язнів, які незаконно утримуються в тюремних катівнях Росії.
 
А ось друзі Караметова продовжили його справу та на знак солідарності вийшли на поодинокі пікети під адміністративні будівлі Сімферополя.
 
Ця акція миттєво отримала горду назву «Протест старійшин» та набула величезної популярності у соціальних мережах.
 
Літні чоловіки тримали в руках такі ж плакати, як і Караметов, але до напису було додано вимогу відпустити на свободу Сервера Караметова.
 
— Разом із протестуючими силовики окупованого Криму схопили й правозахисницю Лілю Гемеджі, — розповів адвокат потерпілих Едем Семедляєв. — Відомо, що одиночний пікет — єдина дозволена в Росії форма протесту, яка не потребує попереднього узгодження з владою. Москва намагається насаджувати цю норму і в окупованому українському Криму, який вважає «частиною Росії». Виходить, що десятьох людей силовики затримали незаконно, а суд призначив абсурдне та неправомірне покарання тим, хто нічого протизаконного не зробив.
 
Дізнавшись про незаконний арешт Сервера Караметова, керівник Меджлісу кримських татар Рефат Чубаров написав заяву до прокуратури АРК, яка базується на материковій частині України.
 
Слідчі швидко порушили кримінальне провадження за двома статтями КК України: «Незаконне позбавлення волі» та «Незаконне перешкоджання проведенню зборів». Кожна з них передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.
 
Представники моніторингової місії ООН із прав людини, а також Міжнародна правозахисна організація Amnesty International закликали російську владу негайно звільнити Караметова та його друзів.
 
Співробітники українського МЗС висловили протест російській владі через нову хвилю політичних репресій проти представників кримсько­татарського народу.
 
Тільки за сім днів серпня було проведено сім нових обшуків у будинках кримських татар, відразу сімох чоловік заарештували за непокору владі, а ще п’ятьом  суди неправомірно призначили сплату грошових штрафів.
 
У найважчих умовах утримання опинився Руслан Зейтуллаєв, якого суд Росії засудив до п’ятнадцяти років позбавлення волі.
 
Чоловік оголосив голодування на знак протесту проти незаконного ув’язнення. Немає нічого дивного в тому, що активісти кримськотатарського руху вирішили підтримати земляків, які опинилися в біді.
 
Однак порушення прав людини в окупованому Криму досягло таких масштабів, коли без допомоги міжнародних організацій неможливо достукатися до ангажованих Кремлем маріонеток у судах анексованого півострова.