Україна увійшла до трійки найбільших світових виробників гороху

16.08.2017
Україна увійшла до трійки найбільших світових виробників гороху

Необхідність хороших попередників у сівозміні сприяла збільшенню площ посіву під горохом до 409 тисяч гектарів. (Фото з сайта agronews.org.)

В Україні нинішнього року горохом засіяли 409 тисяч гектарів, що на 70 відсотків більше, ніж у минулі роки.

За останніми даними Мінагрополітики, вже зібрано 1,1 мільйона тонн гороху при середній урожайності 26,6 центнера з гектара. 

У трійці світових виробників

Порівняно з минулим роком валовий урожай гороху зріс на 38 відсотків, навіть враховуючи нижчу урожайність.
 
Причиною певного зниження урожайності гороху стала засушлива погода, яка спостерігалася у червні та першій половині липня в центральній та південній частинах країни.
 
Але підсумково високий урожай дозволить Україні закріпитися в трійці найбільших світових виробників гороху. 
 
Цікавість до вітчизняного гороху на міжнародних ринках стабільно зростає. За оцінками Daniel Trading SA, експорт гороху цього сезону складе не менш як 500 тисяч тонн.
 
Протягом 2016/2017 маркетингового року Україна експортувала 465,5 тисячі тонн гороху, і це  вдвічі більше, ніж у попередньому маркетинговому році.
 
Такого динамічного приросту вдалося досягти головним чином через неврожай цієї культури в Індії, традиційно найбільшій країні-споживачеві горохових страв.
 
Завдяки зростанню індійських закупівель тільки за п’ять місяців попереднього сезону темпи експорту гороху з України встиг­ли перевершити експортний потенціал цілого року: з липня по листопад 2016 року на експорт було поставлено 253 тисяч тонн гороху.
 
В Індію українські експортери тоді відвантажили близько 108 тисяч тонн, також перевищивши експорт усього попереднього сезону.
 
Позитивна динаміка стосувалася і другого ключового імпортера українського гороху — Пакистану.
 
В цю країну було поставлено вже 38,5 тисячi тонн гороху в порівнянні з 36,7 тисячi тонн у 2015/16 маркетинговому році.
 
Також істотно наростили експорт цієї культури на ринок Туреччини. Перевищили й об’єми відвантажень минулого сезону на ринки Бангладеш та Об’єднаних Арабських Еміратів, а також у ЄС та в країни Африки. 

Цінність не тільки ринкова

Отже, в поточному сезоні Україна зібрала рекордний урожай гороху за останні двадцять років.
 
Враховуючи, що Індія цього року вже не відчуватиме такого дефіциту бобових і пригальмувала темпи закупівель гороху, в Україні, так само як і на світовому ринку, закупівельна ціна на нього знизилася.
 
Але торгове місце серед надійних оптових продавців ми за собою вже застовпили. І, за оцінками експертів, експорт гороху з України в цьому сезоні в будь-якому випадку перевищить 500 тисяч тонн.
 
У цілому, в поточному сезоні Україна істотно диверсифікувала ринки збуту гороху. Серед нових у цьому сезоні напрямків варто виділити африканські країни: Судан, Алжир, Мозамбік.
 
А загальна кількість країн-імпортерів гороху з Украни потроху підбирається до сотні.
 
Поки що закупівельні ціни на жовтий горох залишаються на рівні 220 доларів, або 6500-6700 гривень за тонну з поставкою в порти України.
 
Для порівняння — 250-270 доларів за тонну могли отримати українські виробники гороху в минулому сезоні. Але і ця ціна дозволяє їм не лишатися у збитку.
 
Втім головна цінність і причина значного приросту площ під цією культурою — її користь для поліпшення якості ґрунтів, якою все усвідомленіше переймаються українські землевласники й орендарі.
 
Саме необхідність хороших попередників у сівозміні та використання нових сортів гороху, які дозволяють отримати високу врожайність, дозволили наростити площі посіву гороху в нинішньому році до 405 тисяч гектарів.
 
Це найвищий показник за останні п’ятнадцять років. Він більший за минулорічний на 70 відсотків.
 
І він вселяє надію, що до управління щедрими українськими землями все-таки приходять не тягни-хапаї, а ті, хто вже розуміє: щоб більше отримувати, спочатку треба більше вкласти.