Українська збірна з легкої атлетики на ЧС-2017 виборола лише одну медаль

15.08.2017
Українська збірна з легкої атлетики на ЧС-2017 виборола лише одну медаль

Після перемоги на молодіжному чемпіонаті Європи Юлія Левченко стала віце-чемпіонкою дорослого мундіалю. (Фото з сайта iaaf.org.)

Повізши на дорослий чемпіонат світу-2017 до Лондона всерйоз омолоджену команду, в штабі національної легкоатлетичної збірної неабияк ризикували.
 
І, загалом, практично до останнього дня, коли сенсаційне «срібло» виборола 19-річна стрибунка у висоту Юлія Левченко, «синьо-жовті» перебували на межі провалу, адже практично в жодній дисципліні похвалитися нашим атлетам було нічим.
 
Зрештою, не зіграла ставка тренерського штабу й на титулованого стрибуна у висоту Богдана Бондаренка. Головна наша надія на планетарну медаль неймовірно слабо провів фінальну сесію.
 
Після виграшу медалей на попередніх трьох мундіалях та бронзового фінішу в олімпійському Ріо чемпіонат світу в Лондоні Бондаренко завершив на скромному дев’ятому місці, обмежившись відверто скромним для себе показником — 2,25 м.
 
Цікаво, що днем раніше, долаючи кваліфікацію, бронзовий призер Олімпійських ігор без особливих проблем узяв планку на висоті 2,31 м.
 
Аналогічного результату у фіналі йому вистачило б для планетарної «бронзи». Утім упоратися з нервами, чи то пак iз проблемним гомілкостопом, Богдан не зміг.
 
Єдиною його успішною спробою у фіналі став третій стрибок на висоті 2,25.
 
Невдалим вийшов у його виконанні й штурм планки на позначці 2,32, підкорити яку змогли лише двоє: переможець турніру — катарець Баршим (підсумковий результат — 2,35) та срібний медаліст, представник Росії Данил Лисенко, котрий, щоправда, через допінгову дискваліфікацію своєї збірної змагався у статусі нейтрального атлета — без прапора, гімну та форми, яка має національну прив’язку. 
 
В аналогічних умовах опинилася й переможниця турніру висотниць — росіянка Марія Ласицкіне, котра через вище означені обмеження Міжнародної федерації легкої атлетики не змогла сповна насолодитися своєю перемогою. 
 
А от її конкурентка з України, котра піднялася на другу сходинку п’єдесталу пошани, певно, перебувала на сьомому небі від щастя, хоча, як відзначають у прес-службі Національної федерації легкої атлетики, після сенсаційного успіху Левченко була менш емоційною, ніж зазвичай.
 
«Можливо, я трохи подорослішала?! Потрібно було бути сконцентрованою на всі 100 %», — пояснила новоспечена віце-чемпіонка світу, котра на шляху до планетарного «срібла» в Лондоні двічі оновила персональний рекорд.
 
Спочатку 19-річна киянка, котра до столиці літніх Ігор-2012 прибула як переможниця молодіжного чемпіонату Європи-2016 (результат — 1,96 м), на «Олімпійському стадіоні» Лондона взяла 1,97. Далі — 1,99 м, після чого було підкорено 2,01.
 
«Я дуже боялася помилитися. Спочатку було тяжко, навіть складніше, ніж у кваліфікації. Я не відчувала ніг, не розуміла, що відбувається. У вирішальний момент я злякалася себе. Відчувала, що можу взяти 2,01, але мені було страшно. Допомогли оволодіти ситуацією нереально високі атракціони, які я побачила на шляху до стадіону, й від яких мені стає одразу погано. Якби мені довелося обирати — стрибати під пресом публіки та результату чи сидіти на атракціоні, я нізащо не обрала б другий варіант», — пояснила Левченко, медаль якої, в підсумку, виявилася єдиною в скарбничці «синьо-жовтих» на ЧС-2017.
 
Неймовірно близьким до планетарної нагороди був майстер спортивної ходьби Ігор Главан, але 50-кілометровий марафон він завершив четвертим.
 
Здається, міг поборотися за місце на п’єдесталі й наш досвідчений багатоборець Олексій Касьянов, утім вище шостого місця піднятися не зміг.
 
Щоправда, підсумковий результат його не засмутив: «Радує, що я й досі перебуваю в когорті лідерів світового багатоборства».